Under helgen arrangeras SM för nordsvenska brukshästar i Kil. Foto: SVT

SM för nordsvenska brukshästar: ”Folk ser en när man kommer med en nordsvensk”

Uppdaterad
Publicerad

Följ med SVT Nyheter Värmland till Hannäs Hästcenter utanför Kil – och SM för nordsvenska brukshästar.

– När man kommer med en nordsvensk så ser folk en. Det tycker jag är väldigt roligt, säger Ellen Norrby som är en av arrangörerna.

Under helgen har det arrangerats svenskt mästerskap för nordsvenska brukshästar på Hannäs Hästcenter utanför Kil.

– Idag har det varit dressyrkörning med vagn. Nu på morgonen har det varit nio ekipage med, berättar Ellen Norrby som är med och arrangerar mästerskapet.

Hon har åkt från Gotland tillsammans med sin fyra åriga hingst Tick tack och de passar förstås också på att tävla mot det värmländska motståndet.

Hur bra är värmlänningarna som tävlar här idag?

– Jag skulle säga att de är väldigt bra, säger Ellen och skrattar. Igår hade vi riddressyr och där hade vi till exempel Tova Jonsson från Storfors som kom trea.

”Kul att lära sig från en duktig häst”

Tova Jonsson är en ung, lovande och van ryttare. Men den här helgen var det första gången hon tävlade som kusk. Hästen i ekipaget, Lukas, bidrog med sin rutin och erfarenhet.

– Han har tävlat SM och VM tidigare så han är väldigt duktig. Det är ju roligt för mig som är en sådan nybörjare på själva körningen, att få lära mig från en sådan duktig häst, säger Tova.

Andra året med SM

Det är andra året som SM för nordsvenska brukshästar arrangeras. Under helgen kommer det att bli 36 starter i grenarna ridning-dressyr och hoppning, sportkörning-dressyr och precision.

– Det är så kul att få visa upp nordsvenskens allsidighet och hur arbetsvillig den är. Den har ju en väldigt fin utstrålning så när man kommer med en nordsvensk så ser folk en. Det tycker jag är väldigt roligt, säger Ellen Norrby och gör sig redo för lördagseftermiddagens fortsatta körning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.