Petter Melander var en av deltagarna när en SM-deltävling i flygning med pappersplan avgjordes på Karlstads universitet Foto: SVT

SM i flygning med pappersplan

Uppdaterad
Publicerad

Det går att tävla i det mesta och idag var det dags för SM-deltävling i pappersplanskastning på Karlstads universitet.

Tävlingen i Karlstad idag var en av fem SM-deltävlingar. De andra anordnas i Luleå, Umeå, Stockholm och Lund. På spel står en VM-biljett:

– Då får man en resa till Österrike och en chans att representera Sverige i världsfinalen, säger Mikael Bergström, ansvarig för tävlingen i Karlstad.

Tävlar i tre klasser

Man tävlar i tre klasser: längd, tid i luften och konstflygning. Pappret som får användas är ett A4-ark. Tävlingen arrangeras i 61 länder och totalt viks och kastas det i 400 deltävlingar. Än så länge är det ingen svensk som vunnit tävlingen:

– Det är en kille från Kroatien som varit ruggigt duktig, säger Mikael Bergström.

Hur långt har han kastat?

– Han kastar cirka 50 meter. Dagens tävling i att kasta längst i Karlstad vanns av Diego Gryth med 25,3 meter.

Petter Melander läser till civilingenjör och valde att ställa upp med vad han trodde var ett vinnande plan. Se hur det gick för honom i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.