Många var intresserade av modeltågen. Foto: SVT

Smått på spåret i Kil

Publicerad
I dagarna två har det varit högtid för alla modelltågsälskare i Värmland när föreningen Värmlandståg visade upp sina klenoder i Kils Arena. Bland järnvägsvagnar och lok finns också en kopia av Fagerås station.

Små små tåg, människor, cyklar, hus, träd och bussar. Allt är smått i den värld som medlemmar Värmlandståg byggt upp på biblioteket på Kils Arena. Mycket folk har tagit sig dit under de två dagarna och många frågar samma sak:

– Är det Märklin? Och svaret på den frågan är nej, det är allt annat än Märklin, skrattar Dan Carlsson.

Dyr hobby

Att ha modelltåg som hobby kan vara kostsamt. En vagn kan kosta runt 350 kronor, ett lok kanske tusen kronor, enligt Dan Carlsson.

Det som förvånar många av besökarna är just hur litet allt runt tågen är.

– Detaljrikedomen förvånar en del. Jag har byggt en modell av Rayons midsommartåg och flera har känt igen det och sagt att de åkte med det. Då vet man att man gjort rätt.

Vill värva medlemar

Syftet med modelltågsdagarna är att värva nya medlemmar till föreningen.

– Vi är hundra medlemmar idag, det tillkommer ett tjugtal efter de här biblioteksdagarna, säger Dan Carlsson, ordförande Värmlandståg.

Att han själv drömt om att bli lokförare, det kan han inte förneka.

– Det var nog länge sen men någon gång var det så!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer