Flera vill se munskydd i hemtjänsten. Foto: TT

Smittskydd: Vi följer rekommendationerna

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om munskydd har blivit högaktuell den senaste tiden. Flera vill att hemtjänsten ska använda dem vid all kontakt med brukarna. Men Smittskydd Värmland står fast vid att det räcker med visir.

Egon Knutsson har lagt fram munskydd i sitt hem, så att hemtjänsten ska kunna använda dem vid besök, precis som alla hans andra gäster. Men det gör de inte, för det är inte smittskyddets rekommendation.

I NWT har tre värmlänningar skrivit ett öppet brev till Smittskydd Värmland om samma sak.

Coronapandemin

Svaret till dessa personer är: ”Smittskydd Värmland följer Folkhälsomyndighetens aktuella rekommendationer”.

Det finns inte tillräckligt stöd i forskningen om munskyddens inverkan på luftvägsvirus. Studierna är för få och vad gäller covid-19 finns det ingen alls, skriver Smittskydd Värmland.

Kan ändras

”Studierna av effekten på att stoppa smitta från bäraren av munskydd handlar huvudsakligen om att begränsa smittan i samhället i stort, inte smittspridning till särskilt riskutsatta inom vård och omsorg”.

De framhåller också att majoriteten av regionerna inte valt att använda vare sig munskydd eller visir.

Men, de är inte helt främmande för att saken ska ändras:

”Vi är självklart öppna för att revidera våra rekommendationer utifrån förändrat kunskapsläge och eventuella nya nationella riktlinjer från Folkhälsomyndigheten.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet