Smittskydd Värmland: ”Välavvägda beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Flera värmländska kommuner går liksom Karlstad över till distansundervisning för delar av eleverna från och med måndag. I till exempel Årjäng och Säffle kommer bara en årskull åt gången att finnas på plats på högstadieskolorna.

Besluten om distansundervisning får stöd av Smittskydd Värmland.

– Det är välavvägda beslut. Man försöker erbjuda undervisning, samtidigt som vi inte får äventyra att få en ökad smittspridning, säger biträdande smittskyddsläkare Anna Skogstam.

Före jul gick Smittskydd Värmland ut och rekommenderade distansundervisning de sista dagarna före lovet. Den här gången har man inte kommit med någon rekommendation, utan lämnat till skolorna att själva göra sina bedömningar.

Under fredagen kom besked om distansundervisning från flera värmländska kommuner. I de flesta fall handlar det om att låta eleverna varva mellan undervisning på distans och undervisning i skolan, och enligt Anna Skogstam finns flera risker i skolmiljön.

– Det finns risker både elev till elev, elev till lärare, lärare till elev men också lärare till lärare.

Hör mer om vilka risker som finns i skolmiljön i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.