Foto: SVT

Snabbare svar på cellprov

Uppdaterad
Publicerad

Väntetiden för att få svar på ett gynekologiskt cellprov kommer att kortas betydligt. I dag kan man få vänta i runt två månader, men i höst kan man få beskedet efter en till två dagar.

Cellprov görs för att hitta tidiga tecken cellförändringar som kan innebära en risk för livmoderhalscancer. I Värmland tas mellan 20.000 till 25.000 prov årligen och det är på avdelningen för klinisk patologi på Centralsjukhuset i Karlstad som samtliga prov hamnar.

Nya metoder kan skynda på

Men tillgången på cytodiagnostiker, som ska granska proven, är liten och proven är många. Förra hösten hade de svårt att hinna med alla prov vilket orsakade långa väntetider, över de två månader som är rekommendationen. Men det ska snart vara ett minne blott.

– I dag tittar vi på alla prov i mikroskop men det är väldigt tidskrävande, en person hinner som mest med 30 prov om dagen. Men i höst kommer vi ändra metod. Istället för att titta på alla cellprover i mikroskop undersöker vi istället om provet innehåller de virus som kan ge allvarliga cellförändringar, säger Charlotta Gestblom som är enhetschef för avdelningen för klinisk patologi.

Upp till 25.000 cellprov per år analyseras idag av fem cytodiagnostiker. Foto: SVT

Provet kommer att tas på samma sätt som förut och den nya metoden, PCR, går enkelt förklarat ut på att provet placeras i en utrustning som slår sönder cellen och blottar DNA:t. Sedan tillsätts en så kallad primer som kan lokalisera viruset – om det finns. Hittar man virus kommer proverna först då att granskas i mikroskop.

Metoden är mycket snabbare och kräver också mindre resurser. Dessutom menar Charlotta Gestblom att den är säkrare, i alla fall för prov från kvinnor över 30 år.

Bara för kvinnor över 30

Den nya metoden kommer bara att användas på prov från kvinnor mellan 30-64 år. Orsaken är att yngre kvinnor i större utsträckning bär på viruset och att virusinfektionen ofta läker ut av sig själv.

– Det kan bli en överdiagnostisering. Alltså att man oroar kvinnor för något som oftast självläker, säger Charlotta Gestblom.

Charlotta Gestblom, chef för klinisk patologi, menar att den nya metoden är säkrare för kvinnor över 30 år. Foto: SVT

För kvinnor under 30 år kommer cellproven att analyseras som tidigare. Men även de kommer att märka av att provsvaren kommer snabbare.

– Vi kommer ju att minska andelen prov som kommer att granskas i mikroskop och då räcker personalen till, säger Charlotta Gestblom.

Införs i hela landet

I Värmland kommer man gå över till den nya metoden den 1 oktober, men även andra landsting kommer att följa efter. Socialstyrelsen har beslutat att samtliga landsting ska använda den nya metoden vid cellprovtagning.

Vad tror du att förändringen innebär?

– Det kommer att bli ett lite annorlunda svar, där man får svar om virus istället för cellförändringar, men det kommer barnmorskorna informera om. Och precis som i all screening och cancervård är det så att så fort man gjort ett prov vill man ha svar helst igår. Så det här kommer att innebära jättemycket att man får svar fort, säger Charlotta Gestblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.