Foto: SVT

Snart dags för O-ringen

Uppdaterad
Publicerad

O-ringen, världens största orienteringstävling, har kommit till Arvika. På söndag går första etappen i Skjutsbol och nu jobbar man intensivt med de sista förberedelserna.

Det är bara dagar kvar tills O-ringen drar igång och för första gången på 21 år avgörs tävlingen i Värmland. Innan söndag är det mycket som ska göras i ordning – totalt arbetar 1.300 funktionärer med årets upplaga.

– Man bor här sju till tio dagar så det är allt från boendefrågor med hygienstationer, vatten och avlopp. Till det som ska göras på tävlingarna, det enklare som man är van som orienteringsförening att göra. Till exempel hänga ut kontroller, säger Henrik Boström som är vd för O-ringen.

O-Ringen i Arvika

Lockar 16.000 deltagare

Förra året lockade O-ringen över 24.000 deltagare. I år ser siffran ut att landa på mellan 16.000 och 17.000 löpglada orienterare.

– Vi är med råge den största tävlingen och vi lockar ett 40-tal nationer varje år, säger Henrik Boström och fortsätter:

– Ungefär 25 procent av deltagarna, 4.000 personer, kommer från andra länder. Främst från Skandinavien men även Kina, Brasilien och Australien.

För deltagarna gäller det att ladda upp inför tävlingens fem etapper. Filippa Braun från Växjös orienteringsklubb ser fram emot söndagen.

– Jag tycker att det är roligt att få springa så många dagar i rad, säger hon.

Inte bara semester

O-ringen har arrangerats sedan 1965 och Henrik Boström tror att det kan vara ett av skälen till dess popularitet.

– Det är en lång tradition som byggts upp, det här är 52:a året. Man vill åka på O-ringen varje år, det är en trevlig semesterupplevelse.

Men det är inte bara semester som väntar för de som ska ge sig ut i Arvikas skogar.

– Det finns en vilodag efter två etapper och det behövs nog. Det är en tuff utmaning att springa fem tävlingsdagar i rad och ge sitt yttersta, avslutar Henrik Boström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

O-Ringen i Arvika

Mer i ämnet