Dansföreställningen Likes for life ska få barn att reflektera över vad som sker i sociala medier. Foto: SVT

Sociala medier i form av dans

Publicerad

Mellanstadieelevers erfarenheter av sociala medier har tagit form i en dansföreställning som nu sätts upp i Arvikas skolor. I dag fick Dottevikssskolan besök av Likes for life, som showen heter.

Ett 80-tal barn har samlats i Dotteviksskolans idrottshall för att ta del av hur deras liv i sociala medier tar form i dans. Tanken är att föreställningen ska få barnen att reflektera och diskutera vad som sker i de sociala medierna och vad de betyder för användarna. Dansen blir då ett medel för att låta känslorna, och inte bara det logiska tänkandet, få ta plats.

– Vi har inspirerats av eleverna och deras upplevelser av hur det ser ut på sociala medier. Vi har frågat dem vilka appar de använder och varit väldigt nyfikna på den här världen som unga elever befinner sig i just nu, säger Jo Ehnsiö som inte bara koreograferat föreställningen utan också dansar i den.

Workshop med dans

Efter föreställningen håller de båda dansarna Jo Ehnsiö och Maria Pihl en workshop där mellanstadieeleverna själva får testa att klä sina känslor inför sociala medier i dans.

– Jag tycker att de förebygger att unga människor får hat på nätet. Det var också väldigt bra koreografi, säger Alex Nilsson som är en av de elever som var med i idrottshallen.

Det här med att få testa att klä känslorna i rörelser själv, hur var det?

– Jättebra, man kan få ut det på ett fint sätt.

Ut på Värmlandsturné

Föreställningen Likes for life är en samproduktion mellan Arvikabaserade Totalteatern och Jo Dance Company från Stockholm. Projektet har tagits fram i samarbete med Region Värmland och Arvika kommun. I Arvika ges 16 föreställningar. När de är klara ska produktionen ut på Värmlandsturné, därefter väntar riksturné.

– Jag hoppas att man kan prata om ämnet och att man berörs när vi kommer. Workshopen som hålls efter föreställningen ska ju binda ihop det, att man får prata om det och göra rörelser utifrån det. Jag tror man kan få ur sig saker genom dans, säger Jo Ehnsiö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer