Socialdemokrater hoppar av i Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

I Karlskoga har nästan var tredje ledamot i kommunfullmäktige lämnat sitt uppdrag under den här mandatperioden. Av de som slutat är merparten från det regerande partiet socialdemokraterna. Två tidigare kommunalråd vittnar om en lång historia av intern splittring och maktkamp i partiet.

Kommunalrådet Bengt Johansson tillkännagav sin avgång i våras. Bakgrunden var en konflikt i de egna leden om nedläggningen av Granbergsdals skola, och om besparingar i kommunen.

-Jag upplevde att det fanns en förtroendekris mellan arbetarkommunens styrelse och mig som kommunalråd, säger han.

Vad var problemet där då?

-Problemet är att de försökte ta över stora delar av kommunstyrelsens beslutsprocess. De kunde sitta på sina styrelsemöten och bestämma vad vi skulle göra ute i kommunpolitiken och så kan det inte fungera, säger Bengt Johansson.

-Vi försöker inte gå in och styra. Vi försöker och följa en demokratisk process helt enkelt, där man känner att medlemmarna har möjligheter att påverka de beslut som vi ska fatta i kommunen, säger Helena Frisk, ordförande för socialdemokraterna i Karlskoga.

Bengt Johanssons avgång är bara ett exempel på splittringen bland socialdemokraterna. Även hans företrädare, Margareta Karlsson, kände av detta. Hon var först förvirrad över var besluten egentligen fattades.

-I början förstod jag ingenting egentligen, var besluten togs. Ibland så upplevde man att det var färdigt när man kom till fullmäktigegruppen. Jag tror alltså att det var starka personer, informella ledare, som hade pratat ihop sig redan innan, säger hon.

Motivet till sammanslutningarna tror hon var politisk karriärklättring.

-Jag tror att många gånger så var det lite kompisar som hjälpte varandra fram i hierarkin, så att säga. Tjänster och gentjänster, att man ville ha positioner, säger Margareta Karlsson.

Känner du igen dig i bilden av intern splittring och maktkamper?

-Både och, kan jag väl säga. Men min bild är egentligen att det handlar om ett fåtal personer, och inte några större grupperingar, säger Helena Frisk.

Så många som nio av 15 ledamöter som lämnat kommunfullmäktige i Karlskoga den här mandatperioden är socialdemokrater, visar SVT:s enkätundersökning. Frågan är hur mycket som hänger ihop med striderna inom partiet.

-Jag vet att det är utav olika skäl. Några har flyttat ifrån stan, några känner att de orkade inte med de här diskussionerna. Ja, det finns många skäl till varför man hoppar av politiken, säger Bengt Johansson.

Margareta Karlsson pekar framför allt på ett skäl.

-Jag tror det är en huvudfaktor att man inte har lyckats skapa en förtroendefull stämning i partiet. Man är osäker när man går ifrån ett möte, vad har de sagt och vad säger de efter sammanträdet. Det här snacket bakom ryggen, säger hon.

Dagen efter att Bengt Johansson meddelat sin avgång på presskonferensen drabbades han av en stroke. Idag säger han sig må bra till 90 procent, förutom problem med dubbelseende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.