Kommunalrådet Linda Larsson (S) hoppas få majoritet mot bergtäkten Foto: SVT

Socialdemokraterna vill överklaga beslut om bergtäkten

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill att Karlstad kommun ska överklaga Miljöprövningsdelegationens beslut att tillåta en bergtäkt i Ulvsby. De begär nu ett extra sammanträde med kommunstyrelsen.
– De bergtäkterna som finns fyller redan behovet, säger kommunalrådet Linda Larsson (S).

Den 31 augusti meddelade Miljöprövningsdelegationen inom Länsstyrelsen i Örebro län att de ger tillstånd för en bergtäkt i Ulvsby. Idag skickade socialdemokraterna ut ett pressmeddelande om att de begär ett extra sammanträde med kommunstyrelsen för att kommunen ska överklaga beslutet.

– Vi vill ju se att Ulvsby kan utvecklas till en attraktiv boendemiljö för barnfamiljer. En bergtäkt vore miljöstörande och medföra buller för de som bor där, säger Linda Larsson (S), som också är missnöjd med den planerade platsen för bergtäkten.

– Det är för nära till bebyggelse och både skola och förskola.

Bråttom att överklaga

Den femte oktober är sista datum för att överklaga miljöprövningsdelegationens beslut och, enligt Linda Larsson, är det därför viktigt att frågan hanteras snabbt. Hon är övertygad om att det kommer bli ett extra möte i kommunstyrelsen. Men för att få majoritet behöver de få med sig Miljöpartiet.

– Det återstår att se om vi får en majoritet att överklaga. Vi och Vänsterpartiet vill överklaga men Miljöpartiet har också tydligt sagt att de är emot bergtäkten, säger hon.

– Det här är vårt sätt att sträcka ut en hand mot Miljöpartiet.

”Kommunstyrelsen är inte rätt instans”

Monika Bubholz, kommunalråd från Miljöpartiet, förklarar att hennes parti kommer att överklaga beslutet men att gå via kommunstyrelsen inte skulle leda till något.

– Kommunstyrelsen är inte rätt instans. Vi har inget att bygga våra argument på i dagsläget. Domstolen skulle inte ta hänsyn till vår talan, säger hon.

–Vi har pratat med våra jurister och kommit fram till det. Vi lägger frågan hos miljönämnden och tar det därifrån, fortsätter hon men betonar att frågan om ett eventuellt möte med kommunstyrelsen behöver diskuteras med alliansen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer