IVO riktar kritik mot socialtjänstens individ- och familjeomsorg på flera punkter när det gäller anmälningar och utredningar om barn. Det efter att myndigheten gjort en uppföljande tillsyn av socialtjänsten efter förra årets kritik.
IVO har granskat verksamheten i oktober 2017 och i december 2018 och har hittat samma brister.
”Anmärkningsvärt”
– Vid förra tillsynen kom kommunen in med yttrande om att de skulle vidta åtgärder, men vi såg brister ändå vid den här inspektionen, säger Madelene Spinord, inspektör på IVO.
I tillsynsbeslutet skriver IVO:s inspektörer att det är “särskilt anmärkningsvärt” att det i många fall tagit flera månader för socialtjänsten att fatta ett beslut i till exempel anmälningar om barn som utsatts för våld.
”Inte ett alternativ”
Enligt lag ska beslut fattas skyndsamt och inom två veckor efter att en anmälan av barn kommit in. Att socialtjänsten inte skyndsamt tagit beslut är en allvarlig brist enligt IVO eftersom barn under tiden kan fara illa.
– En del av bristerna handlar om hur man väljer att hantera ärenden, som till exempel att ta beslut vid en anmälan. Att avvakta ett beslut om att inleda utredning mer än 14 dagar kan få allvarliga konsekvenser för barn som kan vara i behov av skydd eller stöd, säger Madelene Spinord.
Inte övervägt placeringar
I andra fall kritiseras socialtjänsten för att man inte följer upp vården av barn som blivit placerade och att man inte tar med klagomål och åsikter från berörda personer i utredningarna.
– Vid förra inspektionen tittade vi bara på anmälningar och utredningar, men den här gången tittade vi även på placerade barn. Man ska göra övervägande av placeringen var sjätte månad och i flera fall hade det inte gjorts, säger Madelene Spinord.
SVT söker Grums kommun för en kommentar.