Foto: Jonathan Westin, Johan Lund och Gunnar Almevik

Södra Råda Kyrka kan få nytt liv

Publicerad

För femton år sedan totalförstördes medeltidskyrkan i Södra Råda i en mordbrand och de unika målningarna försvann för alltid.

Nu pågår ett projekt att med hjälp av en mobilapp kunna uppleva kyrkans forna glans.

Det är Gunnar Almevik vid Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet, som leder ett projekt att göra modeller av sex olika kyrkor från 1100-talet till 1600-talet, däribland Södra Rådas gamla träkyrka.

Sedan 2007 pågår arbetet med att bygga upp kyrkan, som ursprungligen var från 1100-talet. 2018 räknar man med att resa takstolarna.

Studerar den medeltida byggtekniken

De sex kyrkorna byggs upp virtuellt. Sedan ska modellerna användas i appar. En besökare ska kunna gå in i en kyrka, rikta telefonen mot en vägg och sedan kunna se hur målningar och föremål i kyrkan kan ha sett ut.

Målet är att samla dokumentation och arkiv under rekonstruktionen till en grafisk databas. Projektet handlar inte bara om att bygga upp kyrkan i Södra Råda, utan också att förstå och studera den medeltida byggtekniken.

”Färgerna var ganska starka”

När kyrkan i Södra Råda är återuppbyggd igen, ska också målningarna finnas rekonstruerade i en app, så att en besökare kan få en bild av hur det såg ut när Mäster Amunds målningar täckte kyrkans väggar.

– Färgerna var ganska starka, säger Gunnar Almevik. Vi har funnit färgpigment, som tyder på att målningarna var färgstarka, vilket också behövdes i det halvdunkla kyrkorummet.

Forskningsprojektet med visualiserad medeltida träbyggnadskultur kommer att pågå fram till 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.