Bilder på handen före och efter karpartunnelklyvningen Foto: Privat

”Sofia” gick med leden ur led i ett halvår – kritisk mot hyrläkare

Uppdaterad
Publicerad

Efter vår rapportering om hyrläkarstoppet i Värmland frågade vi er läsare, tittare och följare om er erfarenhet av hyrläkare. En av de som skrev och berättade sin historia för oss är en kvinna som gått med leden i handen ur led i nästan ett halvår – utan att någon upptäckte det eller tog hennes oro på allvar. Hyrläkares nonchalans menar hon är en bidragande orsak till att hon nu har fått hela sin vardag satt ur spel.

Det hela började i våras när kvinnan, som vi har valt att kalla för ”Sofia” eftersom hon inte vill berätta om sina erfarenheter under sitt riktiga namn, skulle ta bort stygnen efter en karpaltunneloperation.

– Det kändes inte bra. Jag gick hela tiden runt med känslan att det var något som höll på att gå sönder där inne i handen, berättar hon.

Outhärdlig smärta

Och när stygnen var borta ansåg även personalen på vårdcentralen att det inte såg ut som det skulle. Hon skickades till akuten.

– Jag fick träffa en vikarierande underläkare med bakjouren, en hyrläkare som knappt tittade på handen utan skickade hem mig med smärtstillande och en remiss till arbetsterapi.

Hon beskriver en outhärdlig smärta. En smärta som hon på terapin kommande tid skulle försöka att träna sig igenom. ”Sofia” lyckades även få ett besök på ortopeden som konstaterade CRPS, ett smärtsyndrom i nerverna. Hon fick rådet att försöka våga titta på handen.

– Handflatan var helt uppåtvänd. Jag kunde inte använda handen alls och hade fruktansvärt ont. Jag kunde inte köra bil, inte amma mitt lilla barn på grund av medicinerna, inte ens bära mitt eget barn – det var en så fruktansvärt känsla att det inte går att beskriva.

Hyrläkare kollade på röntgenbilderna

Hon kände att något var fel, tog fler vårdkontakter – slussades mellan olika läkare och lyckade still slut ”tjata” till sin en magnetröntgen. Bilderna tolkades av en hyrläkare.

– Han sa att bilderna inte visade tecken på att något var fel.

”Sofia” kontaktade då Universitetssjukhuset i Örebro för en ”second opinion”.

– Efter röntgen där konstaterades att vridleden i handleden var ut led. I nästan ett halvår gick jag alltså med detta, något som ingen av alla läkare jag var i kontakt med upptäckte.

Förutom att ”Sofia” är mycket kritiskt till hela vårdkedjan så anser hon att de två hyrläkare hon varit i kontakt med haft en avgörande påverkan för att hon inte fått adekvat vård i tid.

Efter den nya operationen i Örebro Foto: Privat

Oklar framtid

Idag är ”Sofia” nyligen opererad på nytt, en operation som utfördes i Örebro, och är gipsad upp till armbågen.

– Att jag gick så länge med skadan har gjort att det kanske aldrig kommer att bli bra igen. Jag har väldigt ont i axeln och är sned i kroppen. Mitt förtroende för vården är i botten. På grund av felaktiga beslut och nonchalanta hyrläkare är min vardag helt förstörd.

”Sofia” har anmält händelsen till IVO, Inspektionen för Vård och Omsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.