Soheila bryr sig

Uppdaterad
Publicerad

Årets Brysigomare i Värmland är Soheila Fors från Karlskoga. Hon får priset för sitt arbete med utsatta kvinnor.

2010 startade hon världens första tehus för kvinnor och det i Karlskoga. I år öppnade Soheila sitt andra tehus, på Lamberget i Karlstad.

Tehusen är en plats dit invandrarkvinnor kan komma för att bryta hemmets isolering och träffa andra kvinnor. Soheila Fors arbetar också mot hedersreaterat våld och reser runt i landet för att föreläsa.

Årets Brysigomare har delats ut sedan 1996. Det är Brottsförebyggande centrum i Värmland som instiftat priset. I år har fem personer nominerats av juryn under ledning av biskop Esbjörn Hagberg. Vinnaren har sedan utsetts genom en röstning på fem utvalda kanddater på Värmlands Folkblads hemsida.

Enligt motiveringen har Soheila jobbat nästan dygnet runt  och har själv blivit hotad. Hon ser sig själv i kvinnorna som drabbas och är enligt juryn ”sannerligen en värdig Brysigomare.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.