Ekolodet som försvaret använder i Sandbäckstjärn använder kallas för en självgående sonar och med hjälp av den ska sjön kartläggas. Foto: SVT

Sökandet efter sprängämnen igång

Uppdaterad
Publicerad

I september hittade ett par fiskare brandgranater i Sandbäckstjärn i Karlstad. Idag påbörjades sökandet med avancerad utrustning för att få veta vad som kan gömma sig på botten.

– Det är som ett självsimmande, väldigt avancerat, ekolod, säger Rasmus Andersson från Försvarets grupp ASU.

Gruppen Area search unit (ASU) ansvarar för sökinsatsen och de började arbetet i Sandbäckstjärn redan under förmiddagen. Ekolodet de använder kallas för en självgående sonar och den ska kartlägga sjön.

– Man använder ljudvågor för att registrera vad som finns på botten, säger Rasmus Andersson och fortsätter:

– När vi efteranalyserar datan som sonaren har samlat in kan vi detektera objekt som inte hör hemma där av naturen och skapa ekon. Sedan kan vi verifiera genom dykning.

Brandgranater hittade

I mitten av september hittades brandgranater av fiskare på sjön. Då spärrades området av och avspärrningarna gäller fortfarande.

– Självklart vill folk använda den här sjön. Det finns en fiskeförening som bedriver verksamhet här och det är ett populärt utflyktsmål. Men vårt prio är att ingen ska bli skadad eller riskera att bli det, säger Björn Johansson, Karlstad kommuns samordnare för sökandet.

Det finns en oro för att det kan finnas mer sprängämnen i sjön, därför hoppas man få svar nu.

– Det handlar helt enkelt om att skydda tredje man och vi hoppas att det här ska kunna bli bra i slutändan men det är därför vi vidtar de här åtgärderna.

”Finns dumpningar i sjön”

Sökinsatsen pågår till torsdag och efter det kommer ASU lämna sitt resultat till Karlstad kommun och sina överordnande inom försvaret. Efter det tas beslut om man ska ta upp det som eventuellt hittas.

Vad tror du om resultatet?

– Än så länge har jag inga indikationer. Men det finns dumpningar här i sjön, så vi ska försöka lokalisera dem och skapa oss en uppfattning om omfattningen, säger Rasmus Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.