Därför slog Emma och Hedvig sina vinnarskallar samman och började jaga sponsorer till balen. Foto: SVT

Sökte sponsorpengar till balen

Uppdaterad
Publicerad

Studenttiden kan lätt göra ett stort hål i plånboken för fattiga gymnasieelever. På Stjerneskolan i Torsby har elevkårens festkommitté jagat sponsorer för att ha råd med balen.

– Min pojkvän sa att det var helt knäppt, att det aldrig kommer att gå, säger Hedvig Ekengren, ekonomiansvarig i festkommittén.

När festkommittén i Stjerneskolans elevkår fick en offert på studentbalen, som ska gå av stapeln den sjätte juni, landade notan på hela 950 kronor per person. Och då var inte festkläderna, mössan eller ens transporten inräknad.

– Det var mycket dyrare än förra året, så vi var oroliga att folk inte skulle vilja komma. Det är inte alla som vill lägga nästan 1.000 kr på en bal, säger Emma Högberg, som är ordförande i festkommittén på Stjerneskolan.

Jagade sponsorer

Både hon och Hedvig Ekengren går på skidgymnasiet. Men istället för att ge upp slog de sina vinnarskallar samman och började jaga sponsorer till balen. De lade upp en film i sociala medier och fick in en annons i bland annat Torsbybladet där de helt enkelt bad företag och privatpersoner pytsa in pengar till balen, så att alla skulle ha råd att gå.

– Vi hade ett ganska högt mål, ville få in 30.000 kronor, men vi märkte snabbt att det inte var en realistisk plan, säger Emma Högberg.

Ett napp fick de under våren, 5.000 kronor från en organisation för företagare i Torsby. Men sedan har det varit stopp.

– Jag tyckte att det var jättegeneröst, jag blev jätteglad eftersom det var den enda sponsringen vi fick. Så jag var överlycklig verkligen, säger Hedvig Ekenberg, ekonomiansvarig i festkommittén.

Fick ner priset

Med hjälp av prutning och sponsorpengar har de fått ner priset till 780 kronor per person. Och med en månad kvar till balen hoppas festkommittén att ingen ska känna sig utesluten på grund av dålig ekonomi.

– Det är klart att den risken finns, men vi har gjort allt för att det inte ska bli så och vi kan inte göra så mycket mer än det vi har försökt med, säger Hedvig Ekenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.