Så här ser den värmländska uppfinningen ut. I behållaren till höger i bild finns frityrolja som värms upp av den avlånga solpanelen. Kokplattor kopplas till behållaren och får på så sätt värme. Foto: SVT

Värmländsk uppfinning: Sol ersätter ved vid matlagning i Afrika

Publicerad

En värmländsk uppfinning kan bli en viktig faktor för att minska eldningen av ved för matlagning. Brist på både ved och elektricitet i framför allt Afrika har fått värmländska ingenjörer att ta fram en ”solkok” – en anläggning där solvärme används för att värma olja som i sin tur gör det möjligt att laga mat även när det är mörkt ute.

Mer än tre miljarder människor runt om i världen lagar mat och värmer sina hem med öppna eldstäder. En typisk matlagningseld ger rök motsvarande hundratals cigaretter, och långvarig exponering kan ge luftvägsinfektioner, ögonskador, hjärt- och lungsjukdomar och lungcancer.

I många utvecklingsländer är röken från matlagning ett stort hälsoproblem. Dessutom är det svårt att hitta ved, pinnar och grenar att elda. Det kan ta flera timmar per dag att samla ihop till dagens matlagning. Vedeldningen påskyndar också klimatförändringar som störningar av monsuncykler och smältningen av glaciärer.

Förbjudit vedeldning

En del afrikanska länder har till och med förbjudit vedeldning för matlagning, men alternativen har hittills varit få, eftersom spisar är energikrävande och vanliga solceller inte klarar att lagra så mycket energi som krävs.

– Det började med den insikten att många kvinnor i Afrika tillbringar upp till fyra timmar per dag med att samla ved och pinnar för att kunna laga mat, något som tar mycket tid och dessutom kan vara riskfyllt med både farliga djur och farliga män i skogen, konstaterar Adam Fjaestad, en av innovatörerna bakom solkoken.  

Solen värmer upp frityrolja

Grundtanken är att använda solvärme för att ladda ett värmebatteri bestående av begagnad frityrolja i ett begagnat oljefat. Eftersom oljan kan värmas till en mycket högre temperatur än vatten blir det med solkoken möjligt att överföra värmen till matlagningskärlet och laga mat, även när solen inte skiner.

– Det finns ett stort behov så det här ligger helt rätt i tiden, säger Magnus Nilsson, verksamhetschef på Glava Energy Center som arbetar tillsammans med Karlstads Universitet och flera olika företag för att få fram den nya solkokaren.

Till en början var det tänkt att ta fram en ”solkok” som enskilda hushåll skulle kunna ha, men nu har man tänkt om och satsar på större enheter som skolor och större ”solkok” för hela byar.

Prototypen som tagits fram på Karlstads universitet ska senare i år skickas till en flickskola i Tanzania. Samtidigt förväntas den första kommersiella anläggningen vara klar för leverans till en skola i Kenya.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer