Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marianne Nilsson, Karlstadbo som skickade in medborgarförslag om att uppdatera informationen om Eva-Lisa Holtz på statyn ”Sola i Kallsta”, och Robert Halvarsson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Foto: Håkan Wikström/SVT

”Sola” uppdaterad – tack vare Mariannes medborgarförslag

Uppdaterad
Publicerad

Berättelsen om Eva-Lisa Holtz, ”Sola i Kallsta”, var hopplöst daterad och förminskande, tyckte Karlstadsbon Marianne Nilsson. Då ville hon göra något åt saken.

Marianne skickade in ett medborgarförslag, och nu har plaketten vid Herman Reijers bronsskulptur på Residenstorget uppdaterats.

– Härligt, snyggt!, utbrast Marianne Nilsson när hon och Robert Halvarsson (MP) krönte Eva-Lisa Holtz-statyn på Residenstorget i Karlstad.

”Kröningen” satte punkt för invigningen av den nya, uppdaterade, plaketten vid ”Sola i Kallsta”-statyn. Initiativtagare till plaketten var just Marianne Nilsson.

Marianne Nilsson reagerade på att det i originalskylten upplystes om att statyn skänkts av en man, skapades av en man, tillsammans med en dikt med titeln ”Värdshusflickan” – skriven av en man. Ingenting om Eva-Lisa Holtz företagsamhet och ägande. Det har nu rättats till.

Se inslaget från invigningen ovan, och hör Marianne Nilsson och Robert Halvarsson (MP) berätta om uppdateringen av Karlstadssymbolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.