Melatonin är ett hormon som produceras naturligt i hjärnan. Det regleras av ljus och mörker. Lagom mängd gör oss sömniga när det är dags att sova för en stabil dygnsrytm. Men när det inte fungerar och man istället ligger vaken, kan det ge problem.
Främst till barn med diagnoser
Melatonin på recept skrivs framförallt ut till barn och ungdomar som även har andra diagnoser. BUP – barn- och ungdomspsykiatrin har under det senaste året stått för 72 % av de recept på melatonin som skrivs ut till unga i Värmland.
– Vi börjar med att se över sömnrutiner, att man inte ligger och sover till klockan elva på förmiddagen, eller sover på eftermiddagen för då har man ju svårt att sova på natten. Sedan testar vi hjälpmedel som tungtäcke. Vi tittar också på om det går att undvika elektronik i sovrummet, tunga måltider eller hård motion och koffein i kaffe eller energidrycker sent på kvällen. Man kan även behöva införa rutiner för sänggåendet som är avkopplande. När det inte hjälper tar vi till melatonin, berättar Maria Unenge Hallerbäck, överläkare på BUP, barn- och ungdomspsykiatrin i Värmland.
Joanna Halvardsson har nu lättare att sova. Hon tycker att hon får god hjälp av att ta melatonin och föredrar det framför andra mediciner.
– Jag tycker det är bättre att ta melatonin än tunga narkotikaklassade och beroendeframkallande sömnmedel, säger hon.
Ökar hos ungdomar
Störst ökning av recept på melatonin är det till ungdomar mellan 10 och 19 år. Samtidigt har enligt Läkemedelsverket förskrivningen av traditionella sömnmedel till ungdomar minskat.
– De flesta sömngivande mediciner ger en ”hang-over” dagen efter, vilket är direkt olämpligt för ungdomar. Vi vill ju att de ska komma in i en normal dygnsrytm som innebär att man går upp på morgonen och vara aktiv på dagen, konstaterar Maria Unenge Hallerbäck.