Söndagsöppet i Norge?

Uppdaterad
Publicerad

Handlarna på den norska sidan gränsen jublar när regeringen för första gången vill tillåta söndagsöppna butiker i Norge.

På Rema 1000-butiken i Kongsvinger plockar butiksägaren Erik Fjellum upp varor. Han är nöjd. Idag tvingas han hålla stängt på söndagar och andra röda dagar. Nu ser det nu ut att bli en ändring.

– Norrmännen vallfärdar till Sverige varje lördag och söndag, säger han och tittar upp från bananerna han just håller på att packa upp.

– För oss här i Kongsvinger är det väldigt viktigt att få söndagsöppet så att vi kan konkurrera.

Olagligt

Idag är det förbjudet i lag för de allra flesta norska affärer att ha öppet på söndagar.  Undantagna är bara mindra kioskbutiker, blomaffärer och vissa särskilt besökta turistmål. Nu vill regeringen ändra lagen så att det blir fritt fram för söndagsöppet.

– Vi menar att konsumenterna i större grad måste få bestämma när och hur mycket de vill handla, säger Thorild Widvey, kulturminister från regeringepartiet Höyre, en av de ministrar som nyligen presenterade förslaget.

Bland handlarna längs den svenska gränsen är förhoppningarna stora. Erik Fjellum som varje helg ser kunderna åka förbi hoppas nu kunna locka en del av dem att stanna vid hans butik i Kongsvinger istället.

– På söndagarna är det köer genom hela Kongsvinger, säger han.

– Det är folk från Oslo, Lilleström och Hamar som kör förbi in i Sverige för att fylla kundvagnarna där. Det tycker vi är tråkigt!

De kör förbi din butik?

– De kör rätt förbi utan att stanna. Då vore det fint om jag kunde ha en skylt där det stod att vi har öppet och har färska varor. Då kanske de skulle stanna här istället.

Tuffare tider

På andra sidan gränsen, i Charlottenberg, följer handlaren Tommy Johansson utvecklingen. Det har blivit tuffare tider för gränshandeln med ökad konkurrens, sämre valutakurs och nedgång i den norska ekonomin. Nu ser han med spänning hur de norska kollegorna försöker locka tillbaka kunderna.

– Jag förstår dem, säger han. De försöker väl se allt positivt de med.

Men tror du att det här kan få norska kunder att stanna och handla hemma istället?

– Visst är det så. Det tror jag säkert. Men resten av veckans sex dagar kommer de ju hit, så jag hoppas de kan fortsätta att komma även på söndagar.

Alla norrmän är dock inte lika positiva till den planerade förändringen som handlarna längs gränsen.

Opinionsmätningar visar att mer än 60 procent säger nej till söndagsöppna butiker.

– Jag har klarat mig fint utan det fram till nu, säger Frode Reppe, som sitter på ett café på en tvärgata till paradgatan Karl Johan i Oslo.

– Jag har inte haft några problem med det. Jag är mest bekymrad för dem som ska arbeta på söndagar.

– Det passar inte, säger Tine von Hanne, som vi träffar en bit därifrån.

– Befolkningen behöver en fridag i veckan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.