Tuffa besparingar väntar på Hammarö. Det kan enligt konsekvensbeskrivningar innebära nedläggning av flera verksamheter. Foto: SVT

Sparkrav på 40 miljoner i Hammarö kommun

Uppdaterad
Publicerad

Det ligger stora sparkrav i Hammarö kommun. Bara inom skolans område kan det bli nerdragningar på drygt 18 miljoner kronor.

En konsekvensbeskrivning av sparkravet på bildningsnämndens område visar att det skulle kunna innebära att kulturskolan läggs ner liksom fritidsgården och öppna förskolan.

– Det skulle också innebära stora kvalitetsförsämringar i övriga verksamheter, säger Lillemor Larsson (V), ordförande i bildningsnämnden på Hammarö.

Hon säger att det är politiskt kontroversiella konsekvenser som besparingarna skulle innebära.

– Jag kan inte bedöma nu vad nämnden ska säga, men jag tror att det kan vara svårt att klara att genomföra de förändringarna. Jag vet vad jag och mitt parti tycker, men det behåller jag för mig själv tills vidare, säger hon.

Uppdraget som kommer från kommunens budgetberedning är att besktriva konsekvenserna om kostnaderna i kommunen dras ner med fem procent.

Kommunen behöver minska kostnaderna med minst 40 miljoner kronor, enligt Lillemor Larsson (V). Foto: SVT

Totalt handlar det om besparingar på cirka 40 miljoner kronor i  kommunen. Enligt Lillemor Larsson behöver kommunen genomföra ett sparprogram i den storleken.

– Men det handlar om kommunen i sin helhet, alla förvaltningar och vilka konsekvenserna blir på alla områden.

På måndag ska bildningsnämnden yttra sig politiskt över sparkraven och de konsekvenser de kan innebära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.