I dag tog två elektronikföretag tillsammans med Arbetsförmedlingen till speeddating för att hitta personal till lediga jobb i norra Värmland. Foto: SVT

Speeddating i Torsby ska ge jobb

Publicerad

I dag tog två elektronikföretag tillsammans med Arbetsförmedlingen till speeddating för att hitta personal till lediga jobb i norra Värmland. De sökande som lyckas bäst får utbildning och en chans till arbete.

Det var ett 50-tal arbetssökande som kom till elektronikföretaget Notes lokaler i Torsby för att snabbintervjuas av företrädare för Note och Munkforsbaserade Inission. Ett tiotal av de förhoppningsfulla speeddejtarna skulle sållas ut under dagen.

– Vi är ju några stycken som ska göra en bedömning och jag tror vi har en rätt bra känsla. De har ett CV med, så vi har nog en rätt bra känsla för om de ska passa in i utbildningen. Vi träffar nog hyfsat rätt i alla fall, säger Marcus Eriksson som är produktionschef på Note om dagens lite udda rekryteringsmetod.

”Känns intressant”

En av dem som tagit sig till Torsby för att söka lyckan är Marcus Fager från Sunne.

– Det känns jättenervöst men jag hoppas det ska gå bra. Det där med lödning känns intressant. Jag har aldrig hållit på med det men det känns intressant, säger Marcus Fager.

Vad tror du om dina chanser?

– Ingen aning men jag ska göra så gott jag kan. Det är ju väldigt många här så vi får se.

”Gå på magkänslan”

De som går vidare från speeddatingen kommer att få en fem veckor lång utbildning som bekostas av Arbetsförmedlingen. Förhoppningen är att de utvalda därefter ska få ett jobb som mjuklödare i något av företagen.

– Jag hoppas det ska ge en win-winsituation där två företag får kompetens som de inte lyckats hitta och att folk som inte hittat arbete får en utbildning som leder till jobb, säger Maria Starrin som är Arbetsförmedlingens representant på plats i Torsby.

Hur tillförlitliga är sådana här snabbintervjuer?

– I det här fallet tror jag det är ganska tillförlitligt. Man går på magkänslan. Kompetensen klär ju vi dem med sedan så här är det mycket personen man får gå på.

Vad tror du avgör, då?

– Jag tror det är viljan och intresset till stor del, säger Maria Starrin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer