Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reportrar förklarar varför speljättens verksamhet i Ryssland kan vara en säkerhetsrisk för Sverige. Foto: TT

Spelmiljardären Lars Wingefors utpekas som säkerhetsrisk – har affärer i både Ryssland och svensk försvarsindustri

Uppdaterad
Publicerad

Spelmiljardären Lars Wingefors och Embracerkoncernens affärer i Ryssland pekas av säkerhetsexperter ut som en säkerhetsrisk. Detta eftersom Wingefors också äger fastigheter som hyrs ut till företag inom den svenska försvarsindustrin.

Lars Wingefors är verklig huvudman i spelkoncernen Embracer som, enligt Kyiv School of Economics, är det svenska företag som har störst omsättning i Ryssland. Samtidigt är Lars Wingefors huvudägare i fastighetsbolag som äger merparten av lokalerna i Bofors industriområde i Karlskoga. Bland hyresgästerna finns flera företag inom försvarsindustrin.

– Man kan bli utsatt för utpressning, infiltrering eller andra saker som kan spilla över på fastighetsverksamheten, säger den säkerhetspolitiska experten Patrik Oksanen.

Säkerhetsrisk i försvarsindustrin

Stor exponering – stor risk

Patrik Oksanen jobbar huvudsakligen med säkerhetspolitik i tankesmedjan Frivärld, men har också uppdrag i Försvarshögskolan och är ledamot i Kungliga krigsvetenskapsakademin.

– Ju större ekonomisk exponering mot Ryssland, desto större risk, säger han om Wingefors affärer.

Enligt en granskning i Sveriges Radio omsätter Embracerkoncernen över 350 miljoner kronor och sysselsätter närmare 900 personer i Ryssland.

I videon ovan utvecklar Patrik Oksanen sin syn på Lars Wingefors affärer som en säkerhetsrisk.

Rysslandskopplingen inte känd

Bland Wingefors hyresgäster finns försvarsindustriföretagen Prevas, PartnerTech och Saab. Företrädare för Prevas och PartnerTech uppger att kopplingen mellan fastighetsägaren och Ryssland var okänd för dem. Saab kommenterar inte de uppgifterna alls.

Hela industriområdet Bofors är dock ett skyddsobjekt. Det innebär att man inte får vistas inom området utan tillstånd, fotografera, mäta eller på annat sätt avbilda byggnaderna i det inhägnade området.

Vill inte kommentera

Lars Wingefors ställer inte upp på intervju. I ett sms uppger han dock att säkerhetsarbete är A och O för honom och hans verksamheter, samt att regelverket kring börsnoterade bolag, som Embracer, omgärdas av ett rigoröst regelverk kring hanteringen av oberoende och information.

Här är Lars Wingefors svar:

”Vad gäller Embracers verksamhet är vi idag en global koncern i dataspelsbranschen med över 16,500 anställda i fler än 40 länder. Embracer fördömer Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina och de olagliga annekteringarna.

(...) Min och Embracers högsta prioritet sedan kriget utbröt har varit våra anställdas säkerhet i Ukraina, Ryssland och Belarus. Att avyttra eller flytta verksamheter är mycket komplext och kan exempelvis innebära förändrad säkerhetsläge eller repressalier för anställda. Vi kommenterar därför inte tidigare och pågående processer kring avyttring, flytt eller nedstängning av verksamheter i Ryssland förrän sådana eventuellt är slutförda.

(...) Säkerhetsarbete är A och O, både för mig som för verksamheterna. Jag är via mitt majoritetsägda holdingbolag, Lars Wingefors AB, ägare av ca 20% av kapitalet i Embracer. Embracer är ett ägarbolag på börsens huvudlistan och omgärdas av ett rigoröst regelverk hur vi hanterar oberoende och information, även gentemot mig som grundare.”

Lars Wingefors fastighetsbolag

Lars Wingefors är huvudägare i såväl Embracerkoncernen, bestående av ett 50-tal företag, som koncernen Lars Wingefors AB. I den sistnämnda koncernen ingår ett 40-tal bolag, bland dem Booforsen fastighets AB som tillsammans med Wingeforsägda Kontorsbolaget i Karlskoga AB hyr ut ett stort antal  fastigheter i försvarsindustriområdet Bofors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säkerhetsrisk i försvarsindustrin

Mer i ämnet