Spikertält – Svarta byggnader blir vita

Uppdaterad
Publicerad

De norska så kallade spikertälten är ett omdebatterat inslag på campingplatserna i västra och norra Värmland. Eda kommun driver en rättslig process för att få de 54 fasta förtälten på Bönnäsets camping i Skillingsfors rivna. I Torsby går kommunen nu en annan väg och satsar på att göra spikertälten lagliga.

– Med den nya detaljplanen vill vi testa att faktiskt ge campinggäster rätt att uppföra spikertält, säger Torsbjörn Almroth, stadsarkitekt i Torsby. Vi vill ge tillstånd att bygga i begränsad omfattning och storlek, men också utan bygglov. På så vis hoppas vi undvika onödig byråkrati, fortsätter han.

Kommer från Norge

Spikertälten är en norsk företeelse, som brett ut sig mer och mer på värmländska campingar de senaste åren. De fast byggda förtälten med verandor och snickarglädje är helt lagliga i Norge. I Sverige däremot räknas de som olagliga svartbyggen.

Vissa campingplatser har mer och mer kommit att likna stugbyar. Det gäller till exempel Bönnäsets camping i Skillinsfors, där det finns hela 54 spikertält. Eda kommun har försökt få de små stugorna rivna, men hittills utan resultat.

På Torsby camping, strax söder om samhället, finns i dag bara ett par husvagnar med fast byggda förstugor. Familjen Berge, som pysslar inför sommaren vid sin husvagn, drömmer om ett eget spikertelt:

– Ja vi skulle vilja ha något annat än förtält, för att slippa sätta upp och riva det varje år, säger Hege Berge. Vi vill gärna ha ett sånt ”hustält”, fortsätter hon, och pekar på en intilliggande husvagn med spikertält.

– Det finns en kundgrupp i Norge som vill ha det här, och 95 procent av våra gäster är norrmän, säger campingens vd, Helena Henriksson. Vi vill tillgodose allas behov, säger hon.

Torsby kan bli först

I stället för att försöka stoppa spikertelten kan Torsby kommun nu alltså bli först i landet med att göra dem lagliga. I en ny detaljplan för Torsby camping slås fast var och hur man får bygga.

Max 15 kvadratmeter, inte högre än intilliggande husvagn och max två och en halv meter ut från husvagnen är det som gäller, om den nya detaljplanen går igenom.

Men riskerar inte campingplatserna att förvandlas till små stugbyar?

– Den utvecklingen ser vi redan, säger stadsarkitekten Torbjörn Almroth. Det har utvecklats en stor efterfrågan på att bo i små stugor på campingplatserna de senaste åren. Spikertälten är ytterligare en del av den trenden, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.