Foto: SVT

Språk och yrke saxas i ny frisörutbildning

Publicerad

På Nobelgymnasiet i Karlstad startar nu en ny vuxenutbildning där yrkesämnen kombineras med språkundervisning. Tidigare har möjligheten funnits inom fordonsteknik. Den här gången är det blivande frisörer som utbildas. Och intresset för utbildningen har varit stort. 

-Jag hade hört att det var många som sökt och att de bara valde femton personer så jag var överlycklig att jag hade kommit in, säger Habiba Osman.

Habiba Osman är en av de femton frisörelever som började sin utbildning i april. Nu kommer de att gå en tvåårig yrkesutbildning och bli behöriga frisörer.

Snabbväg in i arbetslivet

Tanken med utbildningen var till en början att skapa en snabbare väg in i arbetslivet för nyanlända, att inte först behöva läsa in sin svenska för att kunna gå en yrkesutbildning. Här sker språkundervisningen parallellt. Halva tiden pluggar man svenska, andra halvan yrkesinriktade ämnen. Det är erfarenheter från utbildningen i fordonsteknik, karosseri och lackering, som skolan nu bygger på när den startar ännu en yrkesutbildning där SFI-undervisningen bakas in.

– Den riktigt stora vinsten i språkinlärning blir när när man får koppla språket till något praktiskt som man gör med händerna och som man har något intresse för, berättar Jonny Lindström, rektor vid för Nobelgymnasiet. Det är ju därför man valt att gå den här utbildningen. Det praktiska arbetet blir ett extra stöd för inlärningen i svenska och man hamnar snabbare i arbete än man någonsin kan göra om man först ska gå SFI och sedan en yrkesutbildning efter det.

Flätor på schemat

I klassrummet lär yrkesläraren Helena Erlandsson ut olika flättekniker och hennes frisörelever övar, frågar och gör om flätorna om och om igen för att de ska se rätt ut. Eleverna kommer från Marocko, Kurdistan, Syrien men någon svarar  Sverige, Värmland, Karlstad på frågan var de kommer från.

Varför går du utbildningen?

-Jag vill bli behörig frisör, kunna arbeta som frisör och få yrkestiteln, säger Madeleine Vikberg.

Av femton blivande frisörer behöver tio sina språkstudier i svenska men några i klassen gör som Madeleine, kombinerar yrkesstudierna med ett halvtidsjobb. En del har tidigare erfarenheter från frisörbranchen men för alla i klassen hägrar ett gesällbrev som frisör.

Jobbade som frisör i Syrien

Narin Mamo är en av de som redan jobbat som frisör. Hon kommer från Syrien och lyser upp när hon pratar om sitt yrke.

– Jag gillar mitt jobb och jag jobbade med det hemma i Syrien. Men nu måste jag lära mig orden som jag behöver i jobbet på svenska. Jag måste kunna vertikalt, diagonalt, horisontalt och så vidare, säger hon.

Kompetenserna ser olika ut i gruppen men målet är att alla ska klara det som krävs för att få yrkesbehörighet.

– En del har gjort vissa bitar av det som ingår i den svenska frisörutbildningen. De kanske har gjort uppsättningar och färgat, några kanske bara har klippt. Men för att bli en behörig frisör så behöver de ju alla bitar för att kunna ta gesällen, förklarar Helena Erlandsson och fortsätter:

– Det vi vill, och anledningen till att vi är här, är ju att branschen vill ha behöriga frisörer och det är ju behörigheten de själva vill få när de går utbildningen, säger Helena innan hon samlar klassen för att lära ut ännu en flätteknik.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.