Sprängämnen uppfiskade ur tjärn i Karlstad Foto: SVT

Sprängämnen uppfiskade ur tjärn i Karlstad

Publicerad

En del av Sandbäckstjärnen vid Norra fältet i Karlstad har spärrats av. Detta efter att man upptäckt uppfiskade sprängämnen ur vattnet.

– Det var tre unga män som fick upp granaterna när de fiskade. Det handlar om ett större antal rök- och brandhandgranater, säger Orla Kristoffersen, lokalpolisområdeschef i Karlstad.

–Enligt bombgruppen från Göteborg är det riktiga handgranater. Med en tändhatt kan man smälla av dem.

Kan det finnas fler i vattnet?

– Ja det är troligt, och det är förstår viktigt att de inte hamnar i fel händer. Men nu är området avspärrat och Länsstyrelsen har beslutat om ett tilträdelseförbud. Vi från polisen kommer också att patrullera på platsen för att se till att det efterlevs.

Troligtvis rester efter övning

De sprängämnen som dragits upp är troligtvis rester av gammal övningsammunition från då I2-skogen var en del av regementets militärområde, skriver man i ett pressmeddelande från Karlstad kommun.

Enligt kommunen har Försvarsmakten tidigare gjort bedömningen att ammunitionen legat i tryggt förvar på botten av Sandbäckstjärn, och att den då inte utgjort någon fara för allmänheten. Nu när det fiskats upp gör man en annan bedömning varför platsen har spärrats av.

Det upphittade materialet är inlämnat till polisen och kommunen ber nu allmänheten att respektera avspärrningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer