Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Lundqvist, mjölkbonde i Aspsäter, är orolig för att vallarna som skyddar hans betesmarker ska sprängas när smältvatten kommer från Norge. Foto: Håkan Wikström

Sprängs vallarna av översvämning riskerar Håkans kor att stå utan mat

Uppdaterad
Publicerad

Vallar skyddar mjölkbonden Håkan Lundqvists betesmark. Sprängs vallarna och vatten från Byälven dränker hans marker riskerar han att stå utan mat till sina 250 kor.

– Jag vågar inte ens tänka på konsekvenserna.

Mjölkbonden Håkan Lundqvist i Aspsäter visar var vattnet stod 2000 vid den stora översvämningen. Han måttar långt över vägbanan på länsväg 175 som passerar genom hans marker.

– Vattnet hotade vår brunn, då hade vi inte haft vatten till djuren, säger Håkan.

Bete till djuren i fara

Riktigt så dramatiskt är det inte i år. Men vattennivån i Byälven närmar sig toppen av de vallar som skyddar betesmarkerna. Skulle nivå öka och trycket från vattnet bli hårdare riskerar älven att spränga vallarna.

– Då flödar vattnet in över markerna, allt dör. Då blir det ingen grässkörd till korna i maj-juni, kanske ingenting alls i år. Och det är inget bra, säger Håkan Lundqvist.

Håkan Lundqvist är orolig för vad som ska hända när snösmältningen norrut når Byälven söder om Arvika.

– Jag vågar inte ens tänka på vad konsekvenserna blir om vallarna sprängs.

Närmaste veckorna avgörande

Enligt Claes Kjörk, vattenregleringsexpert på Fortum, så är de närmaste veckorna avgörande för hur det blir för markägarna i Gillbergadalen.

– Enligt de väderprognoser vi har nu så ser det stabilt ut de närmaste veckorna. Blir det lite regn efter det så klingar det av, blir det mycket regn så har vi inte sett kulmen än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.