Foto: Anders Wiklund/TT

Spridningen av misshandelsfilm kan vara olaglig

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av den film som visar hur en ung pojke i EPA-traktor i Kil misshandlas kan vara olaglig. Det uppger den åklagare som utreder misshandeln.

Det var den första maj som misshandeln inträffade. Enligt polisen startade bråket med någon typ av konflikt mellan de inblandade. Det hela slutade med en misshandel som både filmades och delades via internet.

– Spridningen kan handla om ett olaga integritetsintrång. Men vi fokuserar vårt utredningsarbete på det vi ser i filmen, misshandeln, säger åklagaren Sara Nerman som leder förundersökningen.

Enligt svensk lag kan man dömas till upp till två års fängelse om man gjort intrång i någon annans privatliv genom att sprida bild på eller annan uppgift om att någon utsatts för ett brott som innefattar ett angrepp mot person, frihet eller frid om spridningen är ägnad att medföra allvarlig skada för den som bilden eller uppgiften rör.

– Det är inte otänkbart att vi tar upp det här i ett senare skede. Men då behöver vi också veta vem som spritt filmen och vi måste då också ta hänsyn till syftet, säger Sara nerman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer