– Det finns mycket som skiljer oss åt när det gäller Centerpartiet också, säger Alexander Paulsson (S) om kritiken mot att han sammanstrålat med en SD-företrädare. Foto: Rino Rotevatn/SVT

SSU-topp i blåsväder efter politiskt möte med SD

Uppdaterad
Publicerad

SSU Värmlands kandidat till det socialdemokratiska ungdomspartiets förbundsstyrelse har hamnat i rejält blåsväder efter att ha druckit öl och pratat politik med en av topparna i Sverigedemokraternas ungdomsorganisation Ungsvenskarna.

– Det här är inte bra för partiets trovärdighet, säger Åsa Johansson (S) som är distriktsordförande för Socialdemokraterna i Värmland.

Det var under torsdagseftermiddagen som förre ordföranden i SSU Värmland, Alexander Paulsson (S), sammanstrålade med Robin Lennartsson från Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna. Robin Lennartsson är ledamot i Ungsvenskarnas nationella styrelse och arbetar i EU-parlamentet. De båda ungdomspolitikerna tog en öl ihop och snackade politik, något som Värmlands Folkblad var först med att berätta..

– Det här är ytterst olämpligt. Det är inte bra för partiets trovärdighet i fråga om att samarbeta med partier med främlingsfientlig grund, säger Socialdemokraternas distriktsordförande Åsa Johansson (S).

SSU kritiska

SSU Värmland är också starkt kritiska till att deras toppkandidat till organisationens förbundsstyrelse sammanstrålat med en SD:are för att föra politiska samtal.

– Vi står inte bakom detta. Det är inte förankrat hos oss, säger Sofia Nygren (S) som är ordförande i SSU Värmland.

SSU Värmland kommer under fredagen att sammankalla ett extra styrelsemöte med anledning av det gränsöverskridande politiska mötet. Frågan om Alexander Paulsson (S) kan kvarstå som SSU Värmlands kandidat till föbundsstyrelsen vill inte Sofia Nygren (S) svara på förrän efter mötet.

Backar inte

Alexander Paulsson (S) tycker dock inte att han gjorde något fel när han träffade Robin Lennartsson (SD) för ett samtal om politik över en öl.

– Vår tanke var att sätta oss tillsammans och, trots olika åsikter, kunna prata om sådant som förenar som det politiskt ideellla engagemanget, tron på Sverige och det var ganska trevligt för vi slapp ha stridsyxan med oss, säger Alexander Paulsson (S).

Men dina partikamrater tar avstånd från det du har gjort, vad känner du inför det?

– Jag förstår att många socialdemokrater står långt ifrån att ha samröre med en sverigedemokrat. Men jag har ett annat perspektiv. Tanken med det här var att visa en annan sida av politiken, att det inte bara är de här sandlådefasonerna utan att det också finns saker som förenar. Kanske inte de sakpolitiska frågorna men kring det idelella engagemanget som är så viktigt för demokratin, säger Alexander Paulsson (S).

SD hyllar

Sverigedemokraterna i Värmland är dock oreserverat positiva till Alexander Paulsson (S) möte med Robin Lennartsson (SD).

– Äntligen en socialdemokrat som resonerar som en medmänniska och konstruktiv politiker, som vill föra en givande dialog för att föra politiken, Värmland och Sverige framåt, skriver SD Värmlands ordförande i ett pressmeddelande.

I videon ovan uttalar sig Alexander Paulsson i fråga om samarbete med SD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.