Apropå krisen i Svenska akademien så tipsar biblioteket om lite passande boktips. Foto: Privat montage/SVT

Stadsbibliotekets fyndiga boktips efter akademieavhoppen

Uppdaterad
Publicerad

Ett inlägg från Karlstad Stadsbibliotek har dragit många likes i sociala medier.

”Apropå krisen i Svenska akademien så har vi i dag plockat fram lite passande boktips”. Så skriver man i inlägget från biblioteket och tipsar om böckerna ”De aderton”, ”Tretton vid bordet”, ”Och så var de bara en” samt ”Akademimorden”.

Upphovsmakare till de passande boktipsen är bibliotikarie Andrea Nordgren.

Krisen i Svenska Akademien

– Jag brukar associera till boktitlar när saker händer, berättar hon.

En tankekedja

De titlar hon skrev i inlägget var de första hon kom att tänka på.

– Det finns jättemånga böcker som handlar om svenska akademien. Jag tänkte att i början var de ju arton, nu är de tretton och snart kanske de bara är en kvar. Ja, det blev liksom en tankekedja där.

”Skada akademiens rykte”

Från början lade hon ut inlägget på sin privata Instagram men kollegorna tyckte att det det var kul och plockade upp det och spred det vidare. Sedan dess har det genererat många glada smileys och tummar upp.

– Men annars är ju detta med avhoppen ganska allvarligt, säger Andrea Nordgren.

– Om detta som står i media stämmer med jäv och läckor så riskerar det ju att skada akademiens rykte. De har ju ändå ett starkt värde utåt gällande Nobelpriset och så, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet