Stålklänningen som satt Munkfors på världskartan

Uppdaterad
Publicerad

Munkfors stål har sedan en tid tillbaka fått ett helt nytt och oväntat användningsområde tack vare designern Naim Josefis unika klänningar. Nu visas de för första gången i Munkfors.

På kort tid har stålklänningarna synts över hela världen. De började som öppningsnummer på modeveckan i Stockholm, sedan bar artisten Little Jinder en av klänningarna på Grammisgalan och skådespelerskan Bahar Pars en på Oscarsgalan. I Melodifestivalfinalen sågs också programledarna Clara Henry och Hasse Andersson glittra i stål från Munkfors.

– Vi har också fått förfrågningar och varit med i mode- och arkitekttidningar och på modeveckan i Peking, berättar Naim Josefi.

Från kamerablixtarna på Oscarsgalan tar designern nu sina klänningar till en catwalk i bruksmiljön i Munkfors där allt började.

– Det är en väldigt gränsöverskridande opretantiös resa vi har gjort. Från modeeliten till artister, vanliga TV-tittare och folk i Munkfors. Det är otroligt härligt och obegripligt bra.

Blev större än man kunde ana

Munkforsföretaget Voestalpine Precision Strip AB, tidigare Böhler-Uddeholm, har varit kända för sina rakblad och skalpeller men nu har vd:n Göran Jansson börjat få kommentarer som ”det är ju ni som gör stål till klänningar”, när han presenterar företaget.

– Det har tagit en utveckling som är långt mycket mer positiv än vad jag hade tänkt mig och framför allt stärker det ju vårt varumärke.

Vad tänker du för fortsättning på samarbetet?

– Vill Naim ha mer material av oss är det klart att vi ställer upp, säger Göran Jansson.

Utöver klänningarna har Naim Josefi använt stålet till detaljer på jeans, väskor och flera andra plagg. Nu funderar han och samarbetspartnern Jernkontoret på hur samarbetet med Voestalpine Precision Strip kan utvecklas ytterligare. För en fortsättning kommer, det lovar Naim hemlighetsfullt.

– Så klart vi vill nå fler och dra hela vägen till Paris, men vad som är på gång är ännu hemligt.

Det skrivs historia

Det är efter en fyra månader lång världsturné som de unika plaggen får en efterlängtad visning i Munkfors. Hundratals munkforsbor och andra värmlänningar tog chansen att titta när de visades upp på en catwalk i Martinen vid Gamla bruket i Munkfors. För den som vill ta sig en närmre titt kommer en av kläningarna finnas för visning i företagets entré.

– Jag tycker det är fantastiskt roligt att stålet kommer i en ny skepnad. Munkfors är sitt stål och i och med den här visningen skrivs det historia. Det är unikt, säger Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef i Munkfors.

Klänningen har tidigare visats på modemässan i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.