Stämmer kommunen för byggfusk

Uppdaterad
Publicerad

Två fastighetsägare stämmer Eda kommun för byggfusk och begär skadestånd av kommunen och byggherren.

Efter att husen på Minkgatan i Charlottenberg köpts upptäcktes en mängd grava felaktigheter och brister, så kallade byggfel, enligt stämningsansökan. Fel som ledde till att Fred och Gro Erviks hus revs 2010. Snart ska grannhuset också rivas.

Husägarna menar att byggnadsnämnden och byggherren inte följt plan- och  bygglagen. I stämningsansökan skriver de: ”Rent genrellt präglas byggnadsnämndens tillsyns- och kontrollverksamhet av av en oförsvarlig passivitet och låtgå-mentalitet som gjort att hela kontrollsystemet satts ur spel”.

Bland annat menar husägarna att  byggnadsnämnden inte besökte byggplatsen. hade man gjort det hade nämnden upptäckt att villorna inte byggdes enligt det beviljade bygglovet.

Kommunchefen vill inte uttala sig

Kommunchef i Eda sedan ett år tillbaka är Birgitta Jansson och hon säger att det är oerhört tråkigt att det var fel på husen. Men i ansvarsfrågan vill hon inte uttala sig. Vi tar hjälp av jurister i det här fallet, säger Birgitta Jansson till Värmlandsnytt.

Fred och Gro Ervik äger ett av husen och Fred Ervik säger i en kommentar att det är skönt att vi kommit så här långt, men det handlar om att lagar och förordningar ska följas och inte om min plånbok.

– Jag har ägnat fyra år och lagt ner 100 000-tals kronor på att försöka reda ut den här härvan, säger Fred Ervik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer