Lagmannen vid Förvaltningsrätten i Karlstad, Marie-Jeanette Axélius Friberg, säger upp sig. Foto: SVT

Lagmannen lämnar Förvaltningsrätten i Karlstad efter svidande kritik

Uppdaterad
Publicerad

Lagmannen vid Förvaltningsrätten i Karlstad, Marie-Jeanette Axélius Friberg, säger upp sig. Detta efter svidande kritik mot hennes ledarskap där kränkningar, manipulation och en tystnadskultur med förtäckta hot uppges vara vanligt förekommande.

– Efter dialog med medarbetarna ser jag stora utmaningar i att komma tillrätta med det som medarbetarna upplever inte fungerar i mitt chefs- och ledarskap och det är med blandade känslor som jag nu fattat mitt beslut om att lämna mitt uppdrag som lagman på förvaltningsrätten, säger hon i ett pressmeddelande.

I klippet ovan kommenterar hon sitt beslut och kritiken mot henne.

I flera år har medarbetarundersökningarna lyst rött. Men den här gången har ovanligt många även skrivit långa kommentarer, fritextsvar, om var de tycker att problemet ligger – hos lagmannen, alltså myndighetens högsta chef.

– Det är så samstämmigt att det nästan är läskigt, säger en medarbetare.

– Det är skönt att få bekräftelse på att det inte bara är jag som känner mig underminerad eller ifrågasatt, säger en annan.

Tystnadskultur

Flera anställda som SVT har pratat med, innan det framgick att lagmannen sagt upp sig, stämmer in i kritiken. Ingen har vågat träda fram med namn. Tystnadskulturen uppges ha varit så stark att lagmannen själv ska ha kallat till möten om varför det är så tyst på mötena.

Nästan varannan anställd uppger att hen har blivit utsatt för kränkningar, mobbning eller diskriminering. Det finns heller inget fackligt skyddsombud på förvaltningsrätten.

Förbrukat förtroende

Under dagen ska flera anställda ha sagt till domstolsverket att de önskar att hon säger upp sig.

– Förtroendet är förbrukat. Det är för allvarliga brister i ledarskapet för att det ska finnas något att bygga vidare på. Det går inte, det är helt omöjligt, säger en anställd.

Nu kommer en tillförordnad lagman att utses i väntan på att en ny lagman ska rekryteras av Domarnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.