Petter Bergvall och hans grisar på gården utanför Säffle. Foto: SVT

Stärkt framtidstro när fler väljer ekologiskt

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste åren har intresset för ekologisk producerade livsmedel ökat kraftigt i Sverige. För de värmländska bönderna innebär det möjligheter. Men det skapar också utmaningar.

– Jag tycker det är jättekul att folk har fått upp ögonen för ekologiskt och framför allt svenskt, säger Petter Bergvall, grisbonde.

Grisproducenten Petter Bergvall i Säffle driver en gård med 80 suggor och producerar mellan 1.800 och 1.900 slaktsvin per år. 2010 Krav-certifierade han verksamheten. Sedan dess har intresset för ekologisk mat ökat stadigt liksom lönsamheten förhonom och andra ekobönder.

”Det är jättekul att fler får upp ögonen för ekologisk mat”, säger bonden Petter Bergvall. Foto: SVT

– Det betyder ju att jag har en trygghet och vågar satsa på att renovera och rusta gården för framtiden när man har en bättre lönsamhet, säger Petter Bergvall.

Avmattad boom – men fortsatt positiv trend

Under 2014 och 2015 ökade försäljningen av ekologiska livsmedel med mellan 40 och 50 procent. Under 2016 var ökningen mindre än 20 procent och boomen mattades av något. Men trenden är att både ekomaten och det svenskproducerade tar allt större andelar av den totala livsmedelsmarknaden.

– Förhoppningsvis ger det här de värmländska bönderna mer i plånboken och en framtidstro som vi har saknat under en lång tid, säger Jenny Nilsson som är verksamhetsutvecklare på LRF.

Jenny Nilsson, verksamhetsutvecklare på LRF: ”Vi behöver en föryngring och folk som tar över gårdarna”. Foto: SVT

Intresset innebär utmaningar

Men det ökade intresset för ekologisk och inhemskt producerad mat innebär också utmaningar för lantbruket.

– Problemet är att vår medlemskår har en ganska hög medelålder så vi behöver en föryngring och folk som tar över gårdarna. Det är en av våra största utmaningar, säger Jenny Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.