Grisproducenten Petter Bergvall i Säffle driver en gård med 80 suggor och producerar mellan 1.800 och 1.900 slaktsvin per år. 2010 Krav-certifierade han verksamheten. Sedan dess har intresset för ekologisk mat ökat stadigt liksom lönsamheten förhonom och andra ekobönder.
– Det betyder ju att jag har en trygghet och vågar satsa på att renovera och rusta gården för framtiden när man har en bättre lönsamhet, säger Petter Bergvall.
Avmattad boom – men fortsatt positiv trend
Under 2014 och 2015 ökade försäljningen av ekologiska livsmedel med mellan 40 och 50 procent. Under 2016 var ökningen mindre än 20 procent och boomen mattades av något. Men trenden är att både ekomaten och det svenskproducerade tar allt större andelar av den totala livsmedelsmarknaden.
– Förhoppningsvis ger det här de värmländska bönderna mer i plånboken och en framtidstro som vi har saknat under en lång tid, säger Jenny Nilsson som är verksamhetsutvecklare på LRF.
Intresset innebär utmaningar
Men det ökade intresset för ekologisk och inhemskt producerad mat innebär också utmaningar för lantbruket.
– Problemet är att vår medlemskår har en ganska hög medelålder så vi behöver en föryngring och folk som tar över gårdarna. Det är en av våra största utmaningar, säger Jenny Nilsson.