Stenar läggs tillbaka i vattendrag

Publicerad

Under flera decennier har älvar och vattendrag i Värmland rensats på stenar och stenblock för att timret skulle få fri väg under flottningen. Men nu pågår ett omfattande arbete att lägga tillbaka hindren igen.

Flottningen av timmer i Halgån som bland annat rinner genom Hagfors och Torsby kommuner har pågått i decennier. För att timret inte skulle fastna kämpade man stenhårt med att få bort stora stenblock och andra hinder i ån.

– Hällarna sprängdes och som man ser här nedströms är det en bulldozer som har kört upp allt material på strandkanten, säger Tony Sahlberg, som är arbetsledare i projektet som länsstyrelsen driver.

Konsekvensen var att den biologiska mångfalden minskade. Men nu vill länsstyrelsen i Värmland att det ska bli mer lax och öring i vattnet. Därför lägger de tillbaka stenarna i den delen av Halgån som rinner genom Torsby och Hagfors kommuner.

– För att få en mer enhetlig miljö för öringen. Lite olika djuphålor och ståndplatser som saknas efter att stenarna har plockats bort, säger Tony Sahlberg.

Arbetet pågår i fyra veckor på en 1,8 mil lång sträcka längs älven. Men vad resultatet blir vet man först om några år.

– En sådan här restaurering brukar lyckas ganska bra. Enligt undersökningar som har gjorts i USA kan öringproduktionen mer än fördubblas, säger han.

Om de som tog bort alla de här stenarna kunde se er nu, vad tror du att de skulle säga ?

– Jag tror att de skulle jubla. Jag läste någonstans att när flottningen var färdig så skulle flottningsföreningen själv återställa. Men nu blev det aldrig så någonstans, så det är därför arbetet att återställa rensade vattendrag pågår just nu runt om i Sverige, säger Tony Sahlberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer