Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får ni se och höra om arbetet med restaureringen av den gamla bron. Foto: Josefine Forsberg/SVT

Stenvalvsbro i Västra Ämtervik ska få nytt liv: ”400 frivilliga timmar”

Uppdaterad
Publicerad

Vid vårfloden för tio år sedan spolades den gamla stenvalvsbron nedanför Sillegården bort, men sedan maj i år arbetar lokalbor med att restaurera bron.

– Det är hitkörda stenar som jag inte känner så jag får prova mig fram när jag arbetar med dem, säger stenhuggare Olle Jeppsson som är äldst på bygget med sina 85 år.

Under pandemin ökade användandet av den igenvuxna vandringsleden som passerar över bron – som då var i uselt skick.

– Vi tänkte att vi måste göra något åt bron så att folk kan börja cykla och gå här igen, säger Per-Åke Larsson som är ordförande i den samfällighetsförening som bildats.

Kostar 200 000 kronor

Lantmäteriet tipsade om att skapa en samfällighetsförening för att underlätta arbetet med att söka ekonomiska medel när Länsstyrelsen svarade att de inte kunde finansiera reparationen.

– Min och några andras tankar om att försöka återskapa den här gamla leden har funnits i många år. Den finns på kartor från 1600-talet. Vägen är föregångaren till E45:an som går mellan Karlstad och Sunne, säger Kaarel Pütsep som ansvarade för att söka pengar.

Totalt kostar restaurationen av stenvalvsbron 200 000 kronor. Arbetet sker med ideell kraft – och den yngsta deltagaren är 15 år.

I klippet får ni se och höra om arbetet med restaureringen

Lägger ny dränering

Utöver renoveringen av själva stenvalvsbron, som Fryksdalsbygden tidigare rapporterat om, läggs nytt grus för att förstärka vägen och samtidigt läggs ny dränering i dikena för att minska påfrestningar från regnfall, vårflod och kraftverket en bit längre upp.

Vad är ert nästa projekt i samfällighetsföreningen?

– Jag tror vi kanske vill vila oss ett tag efter det här så vi har tid att använda vägen, säger Per-Åke Larsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.