Plåtar gammal plåt

Publicerad

Bland alla som lockades till bilskroten i Båstnäs utanför Töcksfors förra året, fanns Stockholmaren Staffan Ekengren, som sedan dess ofta setts där. För honom slutade det med ett helt kulturprojekt. Hittills har han tagit ca 7 000 bilder.

– Det finns en slags bilskrotturism här i Båstnäs, det är ingen tvekan om det, säger Staffan Ekengren.

Här har nyligen varit besökare från England, Danmark, Norge, Holland, Litauen och Schweiz.

– Platsen väcker så dubbla känslor. Den är både vacker och spektakulär och jag kände att den lockade fram kreativitet. Samtidigt är det en skrotplats och ett miljöproblem, konstaterar han.

Staffan Ekengren har nu varit i Båstnäs och Töcksfors varje årstid, flera gånger. Skiftet på våren är så starkt, det händer så mycket och därför anser han att våren är mest spännande.

Under nästa år kommer hans bok om bilkyrkogården, en utställning är också på gång och en blogg finns redan.

Staffan Ekengrens intresse för bilar har hittills varit noll, men nu börjar han ändra inställning på den punkten. Människorna bakom skroten, bröderna som en gång startade verkstad här och alla andra som haft en relation till detta märkliga skrotupplag fascinerar honom mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer