Adventsfirande stoppat

Uppdaterad
Publicerad
Det blir inget adventsfirande för skoleleverna  i Ekshärads kyrka inför första advent och föräldraföreningen reagerar starkt.

Sedan 1992 har skolan haft som tradition att gå till kyrkan för fira advent fredagen före första advent.

Skolan bokade först kyrkan som vanligt, men sedan ändrade man sig och rektor Anders Thörne tog beslutet att ställa in firandet.

– Jag måste tolka skollagen och i kapitel 1, paragraf 6, står det att vi inte ska ha religiösa inslag, säger han. I den tolkningen tar jag att en gudstjänst är ett religiöst inslag.

– Barnen har all rätt att veta varför vi firar dessa högtider som vi gör och då är det ett bra sätt att få vara med på högtiden i kyrkan, säger Magdalena Herre som  har två söner i skolan.

Kyrkoherde Lars-Peter Hjärpe respekterar rektors beslut, även om han anser att skollagens regler är otydliga och ganska inkonsekventa.

– Det är bedrövligt, det är tradition för  oss här i Ekshärad, säger Jenny Berggren som själv gått i skolan och varit med på högtiden. Hennes sjuåriga dotter var med förra året och hade sett fram emot att gå i år igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer