Stor bedrägerihärva med kopplingar till Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Bedrägerienheten i Värmland har under veckan haft en insats där sammanlagt sex personer frihetsberövades efter att ha varit anhållna i sin frånvaro som misstänkta för bedrägeri. Utredningen leds av en åklagare.

I samband med att dessa personer blev frihetsberövade gjordes husrannsakningar i deras bostäder och en del gods togs i beslag för teknisk undersökning. 

Fem fortfarande anhållna

Personerna som blev frihetsberövade befann sig i Värmland, Stockholm och Västra Götaland. Fem av de frihetsberövade sitter fortfarande anhållna och utredning pågår.

– Det är ännu oklart var brotten har begåtts, säger Gabriel Henning, presstalesperson region Bergslagen.

Mattor och guld

Utredningen handlar om köp av varor, bland annat mattor och guld. Man har finansierat dessa köp med kortuppgifter tillhörande brottsoffer. Det har också skett överföringar av pengar till olika personer med hjälp av kortuppgifter.

Utredningen handlar inte om så kallad Vishing och de fysiska korten är inte stulna utan finns kvar hos målsägandena, det är enbart deras kortuppgifter som använts.

Mycket pengar

Förundersökningen innehåller fyra olika ärenden med kortuppgifter från ett 20-tal olika personer. Den sammanlagda brottssumman är på cirka 1 miljon kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer