Jennie Strömberg, undersköterska i Sunne, vill kunna säga att hon är stolt över sitt jobb. Foto: SVT

Stor brist på vårdpersonal i många kommuner

Publicerad

Det är stor brist på personal inom vård och omsorg i många kommuner.

– Jag vill kunna vara stolt att säga att jag är undersköterska och vara en ambassadör för yrket. Då behöver vi ha upp lönerna och få hållbara scheman.

Det säger Jennie Strömberg, som är undersköterska inom omsorgen i Sunne och ordförande i facket, Kommunals sektion Sunne och Torsby.

Bra arbetsmiljö är avgörande för att personal inom äldreomsorgen ska bli kvar, enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Myndigheten pekar på allvarliga brister i arbetsmiljön inom äldreomsorgen – efter att ha studerat situationen i ett antal kommuner – bland annat nio av länets kommuner: Det är för hög arbetsbörda, tidsbrist, för dålig delaktighet och vakanser. Även hot, våld och återkommande omorganisationer är ett problem, enligt Arbetsmiljöverket.

Socialchefen larmar om akut situation

Samtidigt slår socialchefen i Torsby larm om att personalsituationen är akut.

– Vi har en längre tid haft svårt att rekrytera, framförallt utbildad personal. Och nu har det uppstått en akut situation för oss, säger Ulla-Lena Larsson, socialchef i Torsby.

När det gäller lönerna anser socialchefen är det ser ganska bra ut för undersköterskorna i kommunen. Snittlönen för undersköterskor i hemtjänst är 26 200 kronor och för de som jobbar i särskilt boende är snittlönen 26 800 kronor i månaden.

”Behöver bli en attraktiv arbetsgivare”

Enligt Kommunal är det inte bara Torsby som har brist på vårdpersonal.

– Det ser ut så här på många ställen i hela Sverige. Arbetsgivaren behöver se över så att man blir en attraktiv arbetsgivare, säger Jennie Strömberg.

Extrainsatt möte

På onsdag ska politikerna i socialnämnden i Torsby, som har ett extrainsatt möte, försöka hitta lösningar på problemet.

Ett förslag är att avveckla Finnskogahemmet i Bograngen som särskilt boende och istället låta det fungera som ett så kallat mellanboende, som kräver färre anställda.

Vad händer med de som bor där?

– De kommer att erbjudas andra alternativ i så fall, säger Ulla-Lena Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.