Stor förstudie om nedlagda gruvor i Filipstad

Uppdaterad
Publicerad

Idag är gruvsystemet i Nordmark vattenfyllt och nedlagt sedan länge – men snart kan det komma att användas igen. 

Just nu samverkar bolagen Veidekke och SENS med Filipstad kommun i en förstudie av de nedlagda gruvorna i kommunen. Syftet är att undersöka om dessa skulle lämpa sig för lagring och generering av el.

– Exakt hur väl just Nordmarks gruvor lämpar sig vet vi inte än. Det är en del av den förstudie som pågår; att titta på vilka exakta förutsättningar som finns, säger Torgny Ulvsby, affärsutvecklare på Sustainable Energy Solustions Sweden Holding AB (SENS), och fortsätter:

– Det vi vet är att det har varit en omfattande gruvbrytning här. Det är stora volymer och de är tillräckligt djupa; ungefär 400 meter. Så vi har en tillräcklig höjd att jobba med.

Enligt Torgny Ulfving, tror man sig här kunna lagra och generera ungefär tio villors årsförbrukning av el- på ett dygn. 

Förstudien handlar i nuläget om att hitta lämpliga gruvor.

 – Sedan kommer vi inleda en process med att ansöka om miljötillstånd och så vidare. Gruvorna är idag vattenfyllda och det behöver tömmas på vatten för att vi ska kunna använda dem, säger Torgny Ulfving.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.