Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paddlarnas kajaker lastades i hamn i Ekenäs av Polis och Sjöräddningssällskapet. Foto: SVT

Stor räddningsinsats på Vänern – två kajakpaddlare döda

Uppdaterad
Publicerad

En stor räddningsinsats pågick på Vänern under onsdagskvällen, i vattnet mellan Djurö och Lurö, utanför Värmlandsnäs. Två personer hittades långt ut i vattnet, fördes till sjukhus och senare under kvällen meddelade polisen att de är avlidna.

Vid halv fem inledde Sjöfartsverket en räddningsinsats på Vänern utanför Värmlandsnäs, med hjälp av Kustbevakningen, polis och Sjöräddningssällskapet.

– Vi hittade en person strax därefter, efter att någon hade sett en person i vattnet, säger Sjöfartsverkets presstalesperson, Jonas Franzén.

Sökte efter fler inledningsvis

Därefter hittades ytterligare en person, två kajaker och två paddlar. Inledningsvis visste man inte om det fanns ännu fler personer i sjönöd, varför insatsen fortsatte i nästan fyra timmar till med både båt och helikopter.

Strax efter 20 avslutades insatsen.

– Det finns ingen vid ytan som kan vara vid liv längre. Det har varit väldigt bra sökförhållanden och vi har haft många enheter på plats, sa Sjöfartsverkets sjöräddningsledare Jörgen Hansson då.

Dåligt väder igår

Händelseförloppet för olyckan är oklart.

– Igår var det väldigt dåligt väder i området så det är om olyckan har hänt då. Mer kan vi inte veta.

Personerna som hittades i vattnet antas vara utländska medborgare, med reservation för att de inte är formellt identifierade.

– Vi jobbar utifrån förutsättning att det är utländska turister och vi är i kontakt med det landets polismyndighet i att få hjälp med att underrätta anhöriga, säger polisens presstalesperson Lars Hedelin.

Det är fortfarande oklart från vilken hamn de omkomna personerna utgick från.

Kajakpaddlarna hittades i vattnet mellan Lurö och Djurö. Foto: Google Earth

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.