Starta klippet för att se femåringa Agnes teckna ”busig” och hör rektorn berätta om satsningen. Foto: SVT

Stor satsning på ökad språkförståelse i Kristinehamn

Publicerad

Det har använts främst i barngrupper där det finns barn med hörselnedsättning eller försenad språkutveckling av något annat skäl. I Kristinehamn har man gått steget längre, nu utbildas all förskolepersonal i så kallad TAKK, tecken som stöd.

Tecken som stöd används tillsammans med det talade språket. Det handlar alltså inte om vanligt teckenspråk, utan bygger på de betydelsebärande orden i meningarna utan grammatik.

Kristinehamn är en av få kommuner i landet och den enda kommunen i Värmland som gjort en så omfattande utbildningsinsats i just teckenkommunikation. Och det är inte bara barn som av någon anledning har problem med språket som har nytta av tecken.

– Det har alla barn, allt från de yngsta som ska lära sig det talade språket till alla barn som kommer till oss med ett annat modersmål, säger Anna-Karin Fjärvik, rektor på förskolan Molnet i Kristinehamn.

Hör rektorn berätta om satsningen, och se femåriga Agnes när hon tecknar ”busig”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.