Hör norrmännen berätta: Det här shoppar de när de är i Långflon. Foto: SVT

Stora utbyggnadsplaner längs norska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Gränshandeln har ökat kraftigt det senaste året. Som grädde på moset aviserar den norska regeringen nu en kraftig höjning av skatten på socker i budgeten för nästa år. Och medan den norska handeln vädjar till regeringen om hjälp att minska köpfesten planerar många svenska gränshandlare för nya utbyggnader.

Gränshandeln har slagit rekord efter rekord de senaste åren. Nu rapporterar Norges Statistiska centralbyrå om en ny kraftig uppgång. Totalt handlade norrmännen för nära för 14,9 miljarder under det senaste året – en ökning med elva procent.

Niels Wiig, vd för köpcentret.

På ett av gränsens minsta köpcentrum, i Långflon längst upp i norra Värmland, är uppgången ännu större.

– Vi har ökat med 15 procent det senaste året, säger Niels Wiig, vd för köpcentret, som öppnade för tre år sedan.

– Vi är jättenöjda!

Glädje över höjd sockerskatt 

Och inte blir glädjen mindre av nyheten om höjningen av sockerskatten. Från årsskiftet höjs skatten kraftigt på godis, läsk och allt annat som innehåller socker. Godis är en av de stora lockvarorna i Långflon. Nyligen öppnade en ny, jättelik, butik med godis och läsk från golv till tak.

– Den är sannolikt en av orsakerna till att vi ökat omsättningen så mycket i år, säger Niels Wiig.

LÄS MER: Norsk sockerskatt godis för Sverige

Trots att det är betydligt mindre än shoppinganläggningarna i Strömstad och Charlottenberg tillhör Långflons köpcentrum de mer spektakulära. På orten bor nämligen bara tre personer. Ändå beräknas omsättningen i år landa på 215 miljoner. Och de norska ägarna tror att det finns betydligt mer att hämta.

– Vi planerar för en fördubbling av butiksytan, säger Niels Wiig.

– Vi borde kunna omsätta i alla fall 400 miljoner.

Stora utbyggnadsplaner

Och det är inte bara i Långflon som det planeras utbyggnader. I Töcksfors börjar bygget av 9.000 nya kvadratmeter shoppingyta efter nyår. Även i Charlottenberg ser ägarna över möjligheten att utöka, och i Rörbäcksnäs planeras ett stort köpcentrum i anslutning till den nya flygplats som just nu byggs i Sälenområdet. Men i Långflon räds man inte konkurrensen.

– Nej, vi tror på Långflon. Först ska vi fördubbla köpcentret, sen planerar vi en stor bilverkstad, ett motell och så har vi bygglov för en 60.000 kvadratmeter stor handelspark, säger Morten Johansen, delägare i den stora livsmedelsbutiken i köpcentret.

Norska handeln vädjar om hjälp

På den norska sidan är det inte lika glada miner. Den norska handelns organisation Virke Dagligvare vädjar nu till regeringen om hjälp att stoppa kundernas flykt över gränsen.

– Politikerna måste ta på allvar att gränshandeln har vuxit med svindlande elva procent, säger organisationens direktör, Ingvill Störksen.

– Det går direkt ut över tusentals norska arbetsplatser.

De norska ägarna till Långflons köpcentrum visar dock ingen oro för att prisbilden i Norge ska förändras.

– Staten behöver ju skatteintäkterna, säger Niels Wiig.

– Och så är Sverige med i EU. Det är en stor fördel.

Men om det ändå blir en förändring så att norrmännen slutar komma, vad gör ni då?

– Ja säg det. Det har jag inte tänkt på faktiskt. Och det är inte säkert jag är här då heller.

Han skrattar.

Även Morten Johansen skrattar åt frågan om vad men ska göra om prisbilden förändras och shoppinggalleriorna blir stående öde, på platser där det bor mycket få svenskar.

– Då får man hitta på något annat. De kan väl byggas om idrottshallar kanske?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer