Lantbrukaren Mikael Johansson på Värmlandsnäs är en av tretton lantbrukare i Sverige som har lurats av en bedragare i Skåne. Det rapporterar tidningen Land. Foto: SVT

Lantbrukaren Mikael i Säffle lurades av storbedragare

Uppdaterad
Publicerad

Lantbrukaren Mikael Johansson på Värmlandsnäs är en av tretton lantbrukare i Sverige som har lurats av en storbedragare i Skåne. Det rapporterar tidningen Land. Mannen i 40-årsåldern ska ha tagit förskottsbetalning för olika landbruksmaskiner som han påstod sig sälja via annonser på Blocket.
– Jag satte in handpenningen på 25 000 kronor men sen förstod jag ganska snabbt att det inte var seriöst, säger Mikael Johansson.

Det var en dumper, en Volvo A25, som mannen ville sälja till Mikael Joahnsson. Efter ett telefonsamtal betalade Mikael handpenning.

– Jag har gjort det några gånger förut och i och med att det var så långt bort som i Lund, kunde jag inte åka och titta. Det var också ett hyfsat pris, så gjorde jag det.

”Oseriös köpare”

Men när Mikael skulle hämta dumpern gick det inte, säljaren krånglade och drog till sist tillbaka affären.

– Han tyckte jag var oseriös som köpare, han skulle betala tillbaka handpenningen sa han men jag visste att det var kört. Man lär så länge man lever.

Gjorde egen efterforskning

Några pengar kom aldrig och Mikael Johansson kontaktade Blocket om annonsen och polisanmälde det hela.

– Men jag väntade inte att något skulle hända. Jag letade själv fram nummer och adress till säljaren men när jag ringde ville man inte prata.

Hundratusentals kronor

Enligt tidningen Land ska bedragaren ha lurat tretton personer och kommit över 260 00 kronor mellan sommaren 2017 och våren 2018 genom Blocketannonser. Bedragaren ställs inför rätta vid tingsrätten i Lund i maj, enligt Land.

Mikael Johansson, som har sparat sms-konversationen med mannen, ska vara med vid rättegången via länk. Men några pengar tror han inte att han kommer få tillbaka.

– Men polisen fick ju tag på honom, det trodde jag inte. Det är jättebra att man ändå lägger resurser på sådant här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer