I dag är det så dags för klubben att inleda sitt första SM-final-spel Foto: Storfors kommun

Storfors BTK spelar SM-final

Uppdaterad
Publicerad

Allt började med två engagerade pappor som startade en klubb och började träna sina döttrar.

I kväll inleder den lilla klubben från Storfors sitt SM-finalspel i bordtennisens högsta serie.

I mitten av 90-talet startade Anders Hulth och Tomas Bergquist, båda gamla bordtennisspelare, Storfors BTK.

– Ska vi inte dra igång ett lag? frågade vi oss. Och så blev det. Vi har döttrar i samma ålder och vi tänkte att vi tar chansen, det kanske finns intresse. Vi kontaktade förbundet, två representanter kom hem till oss och vi drog upp riktlinjer för hur man startar en klubb, berättar Anders Hulth, tränare och pappa till bordtennisspelaren Josefin Hulth.

Deras döttrar var då i lågstadieåldern, och papporna hoppades på att intresset skulle sprida sig och att fler barn från skolan skulle vilja vara med.

– Så blev det. Och det gick jättebra, vi vann flera DM-guld och var största klubben på tjejsidan i Värmland ett tag, berättar Anders Hulth.

Och succén fortsatte, Josefin Hulth och Anna Bergquist nådde Sverigetoppen i sin årskull och spelade SM och tävlade utomlands.

– Egenhändigt tränade av papporna, vi har lärt dem det vi kunnat, skrattar Anders Hulth.

Startade serielag

När döttrarna kom upp i 14-15-årsåldern, 2008, startade papporna ett serielag. Laget gick upp och vann division 1 direkt. Sedan gick de upp i Elitserien, nuvarande Pingisligan.

– Alla tänkte väl att vi åker upp som en sol och ner som en pannkaka, men icke sa nicke. Bara det var en bedrift, säger Anders Hulth.

Den lilla klubben drivs fortfarande till stor del av ideella krafter. Josefin Hulth och Anna Bergquist har både fått barn och lagt sina racket på hyllan, men de är fortfarande engagerade i klubben och dömer matcher till exempel.

– Självklart krävs ett brinnande intresse för att en sådan här klubb ska fungera, säger Anders Hulth, som fortfarande är tränare.

I dag är det så dags för klubben att inleda sitt första SM-final-spel.

– Helt otroligt! Vi satte målet SM-final lite kaxigt, så det känns fantastiskt bra att vi nått det.

”De ska få en omgång”

Eslöv står för motståndet.

– Jag tror stenhårt på oss. Eslöv är naturligtvis jättebra, men vi känner oss absolut inte slagna. De ska få en omgång. Vi är jättetaggade. Det blir tufft, men det ska det vara en sådan match, säger Anders Hulth.

– De har en jättebra kinesisk spelare, men vi har lite bredare trupp. Vi förlorar och vi vinner som ett lag, det är vår filosofi, säger Anders Hulth.

Hur det än går har Storfors BTK minst ett SM-silver.

– När vi vann semifinalen var det fantastiskt. Som om vi vunnit finalen, det var tårar, glädje – otroligt stort. Nu vill vi ta oss snäpper över det, säger Anders Hulth.

SVT Nyheter Värmland kommer att följa matchen på webben under kvällen och vi kommer även att få en direktrapport från Storfors i vår sändning klockan 18:30

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.