Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Rickards bror Mikael om varför Rickard inte klarar sig utan assistansen. Foto: Privat

Storfors drar in assistans – Rickard kan bli fånge i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Funktionsnedsatta Rickard Borén från Storfors är beroende av personlig assistans i sin vardag för att kunna leva ett normalt liv. Nu vill kommunen minska hans assistanstimmar – från 16,5 timmar per dygn till mindre än två timmar per vecka.

Beslutet grundas i en konsultbedömning som skett utan personligt möte med Rickard.

– Ett avslag grundar sig alltid på att vi som myndighet har bedömt att man inte uppfyller lagens kriterier, säger Anneli Maaranen, socialchef Storfors kommun.

Hör mer om kommunens svar här.

Rekord-Rickard

Rickard föddes tre och en halv månad för tidigt och drabbades i samband med födseln av hjärnskador som ledde till en utvecklingsstörning, autism, epilepsi och att han blev blind.

– På den tiden var man ju inte så duktiga på att hantera tidigt födda så det var ett under att han ens överlevde, säger hans bror Mikael Borén.

Rickard blev i media uppmärksammad som Sveriges minsta barn som överlevt och kallades för rekord-Rickard.

Gruppboende

Storfors kommun vill, istället för assistanstimmarna, flytta Rickard till ett gruppboende. Detta innebär att han kan behöva flytta till en annan kommun eftersom Storfors inte längre har något gruppboende.

– Jag är väldigt, väldigt arg. Det skulle ta bort hela hans kontaktnät som finns här i Storfors och även ta bort hans fritidsaktiviteter som han älskar, säger Mikael Borén.

Hör Rickards bror berätta mer i klippet ovan om varför han inte klarar sig utan assistansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.