Foto: SVT

Större intresse för teknikutbildning i Hagfors

Publicerad

På ett år har antalet gymnasiesökande till industriprogram i länet ökat med 48 procent. På Älvstrandsgymnasiet i Hagfors har det ökade intresset märkts extra väl.

Förra hösten var det för få sökande till industriprogrammet och till teknikprogrammet i Hagfors. Men i år ser det annorlunda ut på Älvstrandsgymnasiet. Nu har de båda programmen totalt 29 elever.

– Jag valde teknikprogrammet för det är en bred utbildning med många praktiska saker och också pluggämnena, säger Matilda Nilsson, som går i årskurs ett på teknikprogrammet.

Vad får ni göra?

– Vad som helst, just nu har vi mycket teori och sen får vi svetsa mycket, säger Yahye Hussein, i årskurs ett på industriprogrammet.

Vad gillar du bäst?

– Att svetsa!

Få sökande förra hösten

Teknikcollege Värmland finns förutom i Hagfors även i Arvika, Kristinehamn, Sunne och Karlstad. Från hösten 2015 till den här höstterminen har antalet sökande till gymnasiets Industriprogram ökat med 48 procent. Omvandlat till elever har man gått från 56 sökande till 87.

Att Teknikprogrammet och Industriprogrammet i Hagfors inte hade tillräckligt många sökande förra hösten för att kunna göra intag gav reaktioner. 

– Det var katastrof när vi såg det, vi från näringslivet var tvungna att tänka efter och ta nya tag, hitta tillbaka så vi fick elever som söker, säger Boo Rundqvist, kompetensutvecklare Uddeholm.

Hade ni varit för lata i ert jobb att nå ut till ungdomarna?

Kanske, vi hade gått på rutin och det får man inte göra. Man måste hela tiden förnya sig.

Varför tror du att det var så få sökande förra året?

– Brist på information, det är inte så många som vet vad teknikcollege jobbar med, säger Matilda Nilsson.

”Vi måste hitta folk i trakten”

Arbetet i Hagfors fortsätter för att locka gymnasieungdomar att söka till de båda gymnasieprogrammen, som är av stor vikt för området.

– Det skulle på sikt inte gå att klara kompetensförsörjningen för oss. Att få så många att flytta hit tror vi inte går, så vi måste hitta folk i trakten, säger Boo Rundqvist.

Vad vill du jobba med? 

– Järnverk, det är ingen tvekan, säger Yahye Hussein. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.