Stor prisökning på traditionell påskmat

Uppdaterad
Publicerad

Nu väntar storhandel i livsmedelsbutikerna inför påskhelgen. Påskbordets traditionella rätter som lax, potatis och sill är det som enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) har ökat mest i pris det senaste året och också under den senaste tioårsperioden.

Mindre nyttiga påskvaror som godis och choklad har klarat sig betydligt bättre från prisstegring än den vanliga påskmaten där laxen är det som ökat allra mest enligt SCB, tätt följt av potatis och sill. (se faktaruta)

Successivt dyrare

– Man känner vid kassan att det successivt har blivit dyrare. Men det påverkar inte mina inköp. Jag ska ha barn och barnbarn hemma och då vill man ha lite extra., säger Åsa Björfelt, Hammarö.

– Det här är första storhelgen sedan pandemin släppte. Det är många år sedan vi hade den här handeln i butiken, så jag kommer att ha bra försäljning onsdag och torsdag., säger ICA-handlaren Urban Svensson, Hammarö.

Hör fler röster i klippet ovan.

Prisökningen på påskmat och godis

Prisutveckling i procent     feb 2021-feb 2022           

Lax (gravad/rökt)                    8,2 (37,2)

Potatis                                     7,5 (23,2)

Sill                                            2,8 (40,7)

Godis                                       1,3 (10,5)

Ägg                                         1,1 (14,1)

Choklad                                   1,1 (10,5)

(feb 2012-feb 2022 inom parentes)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.