Största barkborreangreppet på decennier väntas

Uppdaterad
Publicerad

Nu varnar Skogsstyrelsen för rekordstora angrepp av granbarkborren. Skogsägare uppmanas se över sina bestånd.

– Situationen med barkborreskador är allvarligare än på många år i Värmland. Den allvarligaste sen åttiotalet, säger Hans Källsmyr som är nationell skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Fjolårets långa och varma sommar gav gynnsamma förhållanden för barkborren, som redan då skapade stora problem för skogsägare. Nu befaras skadorna kunna bli ännu värre.

– Många skogsägare är naturligtvis oroliga och ledsna när de ser att deras skog dör och att den tappar i värde. En skog som man kanske har skött i många år och inte skulle avverka ännu, men som man blir tvungen att avverka nu, säger Hans Källsmyr. 

Populationen fördubblades

Normalt sett svärmar barkborren en gång varje sommar, men förra året hann den svärma två gånger och populationen fördubblades. Nu ligger barkborren och dess larver i vintervila, men när temperaturen stiger börjar den angripa granarna igen. Den första svärmningen väntas i maj och befaras alltså bli rekordstor.

Skogsstyrelsen mäter populationens storlek genom att gillra fällor. Värst drabbade verkar skogarna från Fryksdalen och österut i länet vara. Västra och norra Värmland är mindre utsatta.

”Ha koll på din skog”

Men det är inte helt kört. En uppmärksam och noggrann skogsägare kan göra mycket.

– Det första rådet är att man ska ut och titta på sin skog. Ha koll på din skog och leta efter skador. Sen är det viktigt att man avverkar färska vindfällen för att minska yngelhärdar, säger Hans Källsmyr.

Träd som är såpass skadade att barken fallit av kan med fördel lämnas kvar i skogen. Där har borren redan lämnat och granen intas istället av andra insekter och djur som i flera fall är barkborrens fiende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.